Schengen: så utökas Europas gränsfria område

Schengenområdet, EU:s passfria område, innehåller 29 länder. Läs vidare för att se vilka länder som ingår, och vilka som kan tänkas ansluta senare.

Bild av Schengenområdet.
Schengenområdet.

Fri rörlighet är rätten att leva, studera, bo och pensionera sig var helst man önskar inom EU. Detta är det tydligaste framgångsexemplet på europeisk integration och möjliggjordes till stor del med hjälp av etableringen av Schengenområdet 1995, vilket innebar att passkontroller vid unionens inre gränser avskaffades.

Idag ingår de flesta av EU:s medlemsstater i Schengenområdet, utom Irland som har undantag, och Cypern som kan komma med senare.

Även Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein, fyra länder som inte är med i EU, har anslutit sig till Schengenområdet.


Utvidgning av Schengen

Den 10 november 2022 ställde sig parlamentet bakom Kroatiens anslutning till det fria reseområdet före slutet av 2022. I januari 2023 gick Kroatien med i Schengenområdet.

I juli 2023 uppmanade Europaparlamentet ministerrådet att godkänna Bulgariens och Rumäniens anslutning till Schengenområdet under samma år. Parlamentet underströk att länderna uppfyllde alla krav.

Den 30 december 2023 beslöt EU-länderna enhälligt att godkänna avskaffande av gränskontrollerna för flyg- och båtresor till och från Bulgarien och Rumänien. Samtal om att även avskaffa kontrollerna vid landgränserna förväntas pågå under 2024.

Vad krävs för inträde i Schengenområdet?

  • Länderna måste ta ansvar för och ha kapacitet att kontrollera unionens yttre gränser, på marken, till havs och i luften
  • De måste tillämpa de gemensamma Schengenreglerna och utfärda enhetliga Schengenvisum
  • För att säkerställa en hög säkerhetsnivå inom Schengenområdet måste länderna i området samarbeta med brottsbekämpande myndigheter i andra Schengenländer
  • De måste ansluta till och använda Schengens informationssystem (SIS)
Människor på en tågstation. Illustrationsbild. Foto: José Martín Ramírez
Människor på en tågstation. Illustrationsbild. Foto: José Martín Ramírez

Tillfälliga gränskontroller

Mer än 1,25 miljarder resor görs inom Schengenområdet varje år. De inre gränskontrollerna har avskaffats inom Schengenområdet, men staterna har behållit rätten att återinföra tillfälliga kontroller vid allvarliga hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten.

Sedan 2015, i efterdyningarna av migrationskrisen, samt ökade gränsöverskridande terroristhot, återinförde vissa Schengenländer inre gränskontroller, kontroller som i vissa fall blivit förlängda vid flera tillfällen. Covid-19-pandemin fick också många EU-länder att återinföra gränskontroller för att försöka begränsa spridningen av viruset.

I december 2021 föreslog EU-kommissionen en uppdatering av reglerna för Schengenområdet i syfte att säkerställa att återinförandet av kontroller vid de inre gränserna förblir en sista utväg, och för att främja användningen av alternativa åtgärder som riktade poliskontroller och utökat polissamarbete.

Efter att ha arbetat med förslaget, antog parlamentet sin ståndpunkt den 20 september 2023 och beslöt att inleda förhandlingar med rådet. Parlamentariker har vid flera tillfällen argumenterat mot det frekventa återinförandet av kontroller, vilket hämmar den fria rörligheten för människor i hela EU.

Läs mer: Schengen: vilka utmaningar påverkar det gränsfria området

Första versionen av den här artikeln skrevs februari 2018 men den har uppdaterats flera gånger, senast i januari 2024.