EU-fond hjälper uppsagda tillbaka till arbetsmarknaden

Bilproduktion, textilfabriker, datorproducenter - många av Europas traditionella industrier har fått det allt svårare att hålla sig flytande i takt med att krisen förvärrats och konkurrenter från låglöneländer intagit marknaden. En av de drabbade är svenska AstraZeneca, som förra året la ner sina verksamheter i Lund och Umeå och sade upp över 1000 anställda. Nu ska medel ur EU:s globaliseringsfond hjälpa 700 av dem att hitta ett nytt jobb.

Många européer har blivit uppsagda på grund av globaliseringseffekter
Många européer har blivit uppsagda på grund av globaliseringseffekter

Parlamentet godkände i veckan en ny utbetalning på totalt 25.4 miljoner euro ur EU:s fond för justering av globaliseringseffekter (EGF). Förutom de uppsagda från AstraZeneca så omfattas även arbetslösa från Irland, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Danmark. Sammanlagt berörs omkring 8000 uppsagda, merparten var tidigare sysselsatta inom fordonsindustrin, rederi, bygg- eller läkemedelsbranschen.


Hjälp och stöd mot ett nytt jobb

Pengarna ska gå till extra arbetsmarknadsåtgärder, det kan röra sig om hjälp med jobbsökande, vidareutbildning eller stöd för egenföretagande. I AstraZenecas fall får 700 av de uppsagda nu dela på 4.33 miljoner euro.


En fond för en föränderlig värld

EU:s fond för justering av globaliseringseffekter har funnits sedan maj 2009. Syftet är att under en övergångsperiod erbjuda stöd till personer som blivit uppsagda på grund av globaliseringseffekter eller den ekonomiska krisen. Insatserna ska vara individuellt utformade, och syfta till att åter få den uppsagde i arbete. Pensioner och a-kassa omfattas inte av stödet.


Fonden kan varje år göra utbetalningar på 500 miljoner euro. Medlemsländer som vill ta del av medel ur fonden måste göra en ansökan med en så kallad handlingsplan, där de beskriver det aktuella projektet och hur mycket de själva planerar att bidra med.


År 2011 tog över 21 000 uppsagda del av stödåtgärder finansierade av EGF.