Europeiska dataskyddsdagen: spioner i molnen

Datormoln är ett smart och smidigt sätt att spara information på nätet, men få tänker på riskerna de kan utgöra mot informationssäkerheten. Idag firar vi den Europeiska dataskyddsdagen, ett initiativ för att öka medvetenheten om hur personlig information samlas in och behandlas. EU:s nuvarande lagstiftning kommer från 1995, och parlamentet arbetar just nu med ett nytt förslag. En av utmaningarna är att förhindra att personlig information missbrukas av företag och offentliga myndigheter.

Infografik om hur vi spåras på nätet
Med de nya teknikerna kan du lätt spåras på nätet

Rätten att bli bortglömd

Reformen, som lanserats av kommissionen, innebär att man inför gemensamma regler för alla medlemsländer. Dessa inkluderar rätten att bli bortglömd (finns det ingen laglig grund för att behålla och lagra personlig information ska folk ha möjlighet att radera den) samt böter för det företag som förlorar eller tappar bort personlig information om sina kunder.


Reformen består av två lagförslag. Dels en förordning om ett övergripande ramverk för skydd av information inom EU, dels ett direktiv om skydd av personlig information som används för juridiska syften. Det sistnämnda ska förhindra att polis och andra verkställande myndigheter missbrukar informationen.


En enhetlig lagstiftning för hela EU

Jan-Philipp Albrecht, tysk ledamot från parlamentets gröna grupp, är föredragande för förordningen.


- Jag har huvudsakligen tre olika krav: rätten att bli bortglömd, krav på medgivande för att använda eller överföra personlig information, samt sanktioner mot dem som överträder reglerna.


Albrecht säger att de nya reglerna ska gälla alla EU-medborgare, oavsett om de befinner sig inom eller utanför EU.


- Hittills så har informationsskydd varit något som varje medlemsland har tagit hand om på egen hand, det nya direktivet kommer att gälla över hela EU. Detta bidrar till att stärka konsumenternas rättigheter, ger företagen mer rättslig säkerhet och ökar medborgarnas förtroende för företagen.


Ny verklighet som kräver nya regler

Den grekiska socialdemokratiska parlamentarikern Dimitrios Droutsas är föredragarna för direktivet om skydd av personlig information som används för juridiska syften.


- Europa är i desperat behov av den här förändringen, och orsaken till det är såväl snabba teknologiska framsteg som ändrade sociala normer och en värld som alltmer kretsar kring vad som händer på Internet. Kommissionen, parlamentet och ja- rådet - måste alla jobba flitigt för att säkerställa en hög skyddsnivå för EU:s medborgare, och det bör ske innan nästa val 2014.


Spionerar USA på EU från molnen?

Molntjänster, med vilka man kan lagra information online och enkelt dela med sig av den, blir allt vanligare. Men hur säkra är de egentligen? Parlamentets generaldirektorat för EU-intern politik publicerade i slutet av 2012 en studie som varnade för att man underskattar, eller rent av ignorerar, de utmaningar som molntjänsterna innebär för skyddandet av information. Det största problemet med det ökade användandet av molntjänster är inte, som man kanske skulle kunna tro, risken för cyberbrott och bedrägerier - utan den minskade kontrollen över information och den egna identiteten på nätet.


Studien pekar också på det faktum att USA:s lagstiftning tillåter övervakning av information i molntjänsterna, också när det gäller individer som inte är amerikanska medborgare. Innebär det att CIA kan gå bakvägen in i molnet och skaffa sig tillgång till information om europeiska medborgare? Kan extraordinära åtgärder i kampen mot terrorism öppna upp dörren för en ny typ av spioneri? Den nuvarande reformen av EU:s lagstiftning för informationsskydd täcker inte in amerikanska myndigheter, och studien föreslår att EU bör starta förhandlingar med USA för att ta itu med dessa frågeställningar.


Rätten att få kontrollera sin personliga information

Den Europeiska datatillsynsmannen Peter Hustinx uppmanar alla att ta reda på vilken information som finns lagrad på nätet.


- Din personliga information är värdefull, så håll den hemlig och ta reda på dina rättigheter innan du delar med dig av den. Du har rätt att få veta vilken information som finns lagrad om dig på större företags och myndigheters databaser. Skulle det vara så att informationen inte är korrekt kan det leda till problem för dig, och därför har du rätt att kontrollera den.