Ledamöter diskuterar EU-strategi om jämställdhet

En ny EU-strategi för jämställdhet mellan kvinnor och män bortom 2015 kommer att debatteras av ledamöter på måndag. Enligt utkastet till resolution av Maria Noichl (S&D, Tyskland) har utvecklingen i EU varit långsam, och att mycket återstår att göras under de kommande fem åren. Se debatten live på måndag den 8 juni från kl 18 och se vår nyhetsgrafik om jämställdhet i EU.

EU arbetar med en ny strategi för jämställdhet mellan kvinnor och män bortom år 2015. De nuvarande prioriteringarna inom jämställdhet, som är ett av EU:s grundläggande värden, fastställs i EU:s strategi för jämställdhet 2010-2015. Strategin övervakas av Europeiska kommissionen i årliga rapporter.


"Alltför långsam utveckling"

Det separata initiativbetänkandet av Maria Noichl (S&D, Tyskland) är parlamentets bidrag till den nya strategin. Enligt betänkandet är den generella utvecklingen inom jämställdhet inom EU alltför långsam, och mycket återstår att göra under de kommande fem åren.

– Europeiska unionen behöver en ny strategi: en strategi som tydligt föreslår effektiva sätt att tackla frågorna och som föreslår sätt för löpande utvärderingar. Vi behöver nya, och på samma gång varaktiga lösningar; det är därför vi behöver en strategi som baseras på icke-bindande och bindande åtgärder, och som beaktar de många olika sätt som kvinnor diskrimineras i sin vardag, förklarar Noichi.


Läs fler nyheter från Europaparlamentet


Parlamentets arbete för jämställdhet

Parlamentet har röstat om balans mellan könen i företagsstyrelser och om kampen mot kvinnovåld. I maj godkände ledamöterna en resolution som uppmanade medlemsländerna att bryta dödläget i förhandlingarna om mammaledighet och att fortsätta förhandlingar.


EU:s jämställdhetsindex

Jämställdhetsindexet presenterades för första gången 2013. Det erbjuder ett mått på hur långt (eller hur nära) varje medlemsland var från att uppnå jämställdhet 2010. Indexet bygger på könsklyftorna, vilket innebär skillnaden mellan kvinnor och män i vad man uppnått i en given indikator (arbete, pengar, kunskap, makt, hälsa). Resultaten sammanförs i ett gemensamt summerande mått – en poäng mellan 1, total ojämställdhet, till 100, full jämställdhet. Index för EU27 är 54.


Följ debatten live på måndag den 8 juni kl 18.

Ytterligare information