Aktivera dig: Europeiska idrottsveckan har börjat 

 
 

Dela den här sidan: 

Santiago Fisas inledde Europeiska idrottsveckan  

Den allra första Europeiska idrottsveckan drog idag igång i Bryssel. Initiativet som den spanske Europaparlamentarikern Santiago Fisas (EPP) föreslagit i ett betänkande som godkändes av Europaparlamentet, kommer från och med nu att organiseras årligen av EU-kommissionen i syfte att främja idrott och fysisk aktivitet över hela Europa. Olika aktiviteter kommer att gå av stapeln i samtliga EU-länder och vara öppna för alla, oavsett vilken ålder, bakgrund eller fysisk form man har.

Europeiska idrottsveckan pågår den 7-13 september och invigdes måndagen den 7 september i Bryssel, av ledamoten Santiago Fisas, föredragande för betänkandet Idrottens europeiska dimension, EU-kommissionären Tibor Navracsics, som ansvarar för kultur-, ungdoms- och idrottsfrågor, samt Luxemburgs idrottsminister Romain Schneider.


"Ett steg för idrotten i Europa"

– Idrott har en social, ekonomisk och kulturell dimension och det är därför vi måste främja idrottsutövande inom Europeiska unionen, sade Santiago Fisas.
– Europeiska idrottsveckan är ytterligare ett steg för idrotten i Europa, men vi har många saker vi måste lösa under de kommande åren, sade han vidare och nämnde bland annat att få bort korruption, kampen mot illegalt spelande, uppgjorda matcher och dopning.


Läs fler nyheter från Europaparlamentet


Hundratals evenemang

Förutom aktiviteterna i Bryssel den 7-13 september, kommer under hela september månad hundratals evenemang att hållas i alla EU:s 28 medlemsländer, samt i f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Norge, Liechtenstein och Turkiet.


För att ta reda på mer om evenemangen som händer i Sverige? Kolla in vår karta och följ vad som händer via sociala medier med hashtaggen #Beactive.