Nya livsmedel: EU förenklar ramverk för livsmedelsinnovation 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Nyhetsgrafik: Nya livsmedel  

Har du hört talas chiafrön, flavonoider från lakritsrot eller rapsprotein? Kanske inte, men alla dessa är vad man formellt kallar för ”nya livsmedel”. På onsdagen den 28 oktober godkände ledamöterna ett betänkande om en förenklad auktoriseringsprocess för sådana livsmedel, med 359 röster för, 202 mot och 127 nedlagda röster. Texten måste fortfarande godkännas av medlemsländernas regeringar i rådet för att börja gälla. Se vår nyhetsgrafik för mer information.

EU-förordningen om nya livsmedel är från 1997. Sedan dess har en mängd olika nya livsmedel och livsmedelstillsatser utvecklats. Översynen av förordningen är därför nödvändig för att spegla den vetenskapliga och tekniska utveckling som skett.


Nya livsmedel omfattar alla livsmedelsprodukter som nyligen utvecklats, eller som har utvecklats med hjälp av nya tekniker och produktionsprocesser. Det kan handla om exempelvis insekter, nanomaterial, men även svampar, alger och färgämnen. Mat som traditionellt äts utanför EU kan också klassificeras som ”nya”, exempelvis chiafrön.


EU-omfattande auktoriseringsprocedur

De nya reglerna underställer nya livsmedel en fullständigt harmoniserad EU-omfattande procedur för säkerhetsutvärdering och auktorisering. Europeiska livsmedelsmyndigheten (EFSA) ska genomföra en utvärdering i alla fall då livsmedel kan ha en effekt på människors hälsa.


Såsom begärt av ledamöter i förhandlingar med regeringar kommer de föreslagna reglerna också att omfatta mat från klonade djur, fram till dess att särskild lagstiftning om kloning antagits, likväl gäller för definitioner av nanomaterial och förbud mot djurförsök.


I och med att reglerna godkändes i kammaren ska det nu gå vidare för godkännande av medlemsländernas regeringar. Annars kommer det att bli fortsatta förhandlingar.