Glyfosat: Medborgarnas hälsa måste komma först kräver parlamentet

Parlamentet kräver förbud mot glyfosat, ett potentiellt giftigt ämne, från år 2022. Medlemsländerna beslutade 27 november att bekämpningsmedlet kan användas inom EU i ytterligare fem år.

Parlamentet vill få oss att ändra hur vi tänker om jordbruk

− Vi begärde en utfasning fram till år 2022 och ett omedelbart förbud för all icke-yrkesmässig användning, förklarade den maltesiska socialdemokraten Miriam Dalli (S&D) vid en utfrågning om ett europeiskt medborgarinitiativ den 20 november.

– Jag skulle vilja att kommissionen tittar på de negativa effekter av ämnet, som inte granskats förrän nu, sade den tjeckiske socialdemokraten Pavel Poc, en av ledamöterna som ansvarar för resolutionen.

Europeiska kommissionen föreslog 2016 att glyfosat skulle få förnyat tillstånd för användning inom EU under de närmaste 15 åren. På grund av vissa länders ovilja tvingades kommissionen minska perioden, först till tio år, och sedan till 5 år. Först då kunde en tillräcklig majoritet av medlemsländerna stödja en förnyat tillstånd för glyfosat.

Medborgarna höjer rösten

Under tiden har ett medborgarinitiativ samlat in 1,3 miljoner underskrifter för att förbjuda glyfosat och skydda människor och miljön från giftiga bekämpningsmedel.

−Glyfosat orsakar katastrofala miljökonsekvenser. Det är utformat för att döda växter urskillningslöst. Det är den ultimata dödsmaskinen enligt sina producenter, förklarade initiativets representant Franziska Achterberg vid utskottsutfrågningen i parlamentet den 20 november.   

I mars 2015 klassificerade Internationella centret för cancerforskning (IARC) glyfosat som  antagligen cancerframkallande för människor, en bedömning som inte delas av EU:s livsmedelsmyndighet och EU:s kemikaliemyndighet

Så varför ifrågasätter medborgarinitiativet bedömningarna från EU:s myndigheter, frågade flera ledamöter. Anledning, enligt Achterberg, är att riskbedömningarna från de båda EU-myndigheterna baseras på industrifinansierade studier.

Hur säkert är glyfosat som producerats av Monsanto?

Det finns långtgående misstankar om att glyfosat, det mest använda ogräsdödande medlet i världen, kan innehålla hormonstörande och cancerframkallande ämnen. Därför krävde ledamöter i oktober 2017 ett totalt förbud mot glyfosatbaserade bekämpningsmedel senast i december 2022 och omedelbara restriktioner för användning av ämnet.

Monsanto har anklagats för att ha spökskrivit forskning om effekterna av det bästsäljande ogräsdödande medlet. Representanter för företaget bjöds in till Europaparlamentet för att förklara sitt handlande i en gemensam offentlig utfrågning, organiserad av miljö- och jordbruksutskotten den 11 oktober.

– Det finns dokument som tydligt visar att Monsanto har en historik av bedrägeri, säger Carey Gilliam, undersökande journalist på US Right to Know, en icke-statlig organisation som granskar fel och brister i livsmedelssystem. Gilliam varnade också för att Monsanto, i sin strävan efter att försöka manipulera beslutsfattare, har skapat ett nätverk av forskare i USA och EU som ger sken av att vara oberoende, men egentligen propagerar för glyfosat.

"Inget lämpligt forum"
Företrädare för företaget tackade nej till inbjudan med motiveringen att en utfrågning inte var ”ett lämpligt forum” för att behandla frågan. Talmanskonferensen såg sig därpå tvungna att stänga ute Monsantos lobbyister från parlamentet.

Monsantodokument, intern epost och handlingar som företaget tvingades överlämna till amerikanska domstolar i samband med en utredning om sambandet mellan glyfosat och blodcancer, har sått tvivel kring trovärdigheten hos ett antal Monsanto-finansierade studier, konstaterade ledamöterna i en debatt i kammaren i juni 2017.

De berörda studierna har legat till grund för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhetens och den Europeiska kemikaliemyndighetens utvärdering av effekterna av glyfosat.

2016 erbjöd det tyska läkemedels- och bekämpningsmedelsföretaget Bayer 66 miljarder dollar för att köpa USA-baserade Monsanto. Affären har inletts och granskas nu ingående av EU-kommissionens konkurrensrättsjurister. En sammanslagning mellan de två bolagen skulle skapa världens största bekämpningsmedels- och sädesföretagsgrupp inom vad som redan, globalt sett, är en mycket koncentrerad industri.