Skandalen med Facebook och Cambridge Analytica: ”Zuckerberg måste svara inför européerna”  

 
 

Dela den här sidan: 

Ledamöterna diskuterade dataskydd, valfusk och medborgarnas integritet till följd av Facebook-Cambridge Analytica-skandalen nyligen.

Ledamöterna debatterade Facebook och Cambridge Analytica-skandalen  

Facebooks information om 87 miljoner användare, varv 2,7 miljoner finns inom EU, kan otillbörligt ha samlats in och missbrukats. Parlamentarikerna diskuterade skandalen den 18 april i kammaren och begärde då att Facebook tydliggör hur företaget hanterar data och hur det avser följa den ”Allmänna dataskyddsförordningen” (GDPR, General Data Protection Regulation) som kommer att börja gälla i hela EU den 25 maj.

Krav på Facebook

Maria João Rodrigues (S&D, Portugal) sade att det är hög tid att européerna återfår kontroll över sina uppgifter på nätet.
– Vi har tagit de första stegen med den allmänna dataskyddsförordningen, påpekade hon, men uppmanade rådet att inleda förhandlingar om e-privacyreglerna och krävde att Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kommer till parlamentet för att ge garantier.

Samma begäran upprepades av Cornelia ERNST (GUE/NGL, Tyskland).
– Det vi kräver som grupp är att få ett fullständigt förtydligande över hur europeiska uppgifter missbrukats av Facebook. Jag vill att Zuckerberg kommer hit och svarar till den ansvariga myndigheten och jag vill höra från honom hur Facebook faktiskt avser tillämpa dataskyddsförordningen från den 25 maj, sade hon.

I utfrågningen i amerikanska representanthusets utskott för handel och energi den 11 april sade Facebooks VD att alla de rättigheter som förordningen kräver kommer att tillämpas för alla amerikaner och för resten av världen.

– Facebook har för många i Europa blivit en nödvändighet snarare än ett trevligt alternativ. Det betyder också att Facebook har ett enormt ansvar, och så långt har det ignorerat även de mest grundläggande dataskyddsreglerna, sade Ska Keller (Gröna/EFA, Tyskland).

– Jag anser att om människor använder data utan samtycke, då måste straffet för detta bli enormt. Det måste påverka dess omsättning. Vi måste få ett stopp på den här ekonomiska modellen, sade Jean-Luc SCHAFFHAUSER (ENF,Frankrike).

Hur hanterar vi integritet?

– Samtidigt som vi barrikaderar framdörren för att hålla Zuckerbergs gelikar ute, står bakdörren på vid gavel, och vi lämnar ut våra personliga uppgifter lastvis, inte bara till våra egna myndigheter utan också till andra länder som USA, med legala skydd som har samma tyngd som Donalds tweets, varnade Sophie in ´t Veld (ALDE, Nederländerna).

Esteban González Pons (EPP, Spanien) noterade att maskiner inte vet något om etik.
– Det som händer i cyberrymden förändrar saker, det som händer på nätet stannar inte bara på nätet, sade han.

Helga Stevens (ECR, Belgien) underströk hur viktigt det är att hitta rätt balans mellan integritet, säkerhet och skydd.
– Vi måste se till att de fungerar tillsammans, och vi måste undvika missbruk i den digitala sfären, vare sig det utförs av teknikjättar, eller av brottslingar, sade hon.  

Facebook och demokrati

Vid debatten deltog även EU-kommissionär Věra Jourová, som bland annat ansvarar för rättsliga frågor och konsumentfrågor, samt den bulgariska biträdande ministern Monika Panayotova för det bulgariska EU-ordförandeskapet som talade å rådets vägnar. Både Jourová och Panayotova påtalade skandalens positiva effekt, att integritetsfrågor får den politiska uppmärksamhet som det förtjänar runt om i världen.

– Det har sagts att sättet vi hanterar integritet är den grundläggande rättighets fråga som definierar vår tid. Fallet med Facebook och Cambridge Analytica visar att skydda av personlig data kan få en stor effekt på vår demokrati och på våra val, sade Jourová.

Den brittiske ledamoten William (Greven av) Dartmouth (EFDD, Storbritannien ) berörde kort Brexit-folkomröstningsresultatet, och sade:
– Problemet är inte Cambridge Analytica, problemet är Facebook och vikten som fästs vid valfusk är en distraktion, sade han.

Europaparlamentets talman har bjudit in Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att ge en förklaring inför Europaparlamentarikerna.