Coronaviruset: Praktiska råd för en säker resa 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Efter månader av nedstängningar så kan snart resande och turism tas upp igen. Vad rekommenderar EU för att resandet ska ske säkert?

Allt eftersom EU-länder lyfter restriktionerna som infördes som ett svar på coronavirusets utbrott, så öppnas möjligheten upp för europeer att kunna resa i sommar. Detta om hälsosituationen och nationella restriktioner tillåter detta.

Medan människor kommer att behöva vidta försiktighetsåtgärder och följa hälso- och säkerhetsinstruktioner från nationella myndigheter, har EU-kommissionen kommit med riktlinjer och rekommendationer för att hjälpa EU:s medlemsländer att samordna ett säkert hävande av reserestriktionerna.

Få de senaste uppdateringarna om reseförhållanden och säkerhetsåtgärder inom EU på webbplatsen re-open.eu.

10 rekommendationer från kommissionen för säkra resor i coronavirus-tider 
  • 1. Boka biljetter och checka in online för att undvika köer, när det är möjligt. 
  • 2. Respektera social distansering under lämning och upphämtning av bagage, vid säkerhetskontroller, ombordstigning och bagageinlämning. 
  • 3. Färre passagerare kan tillåtas ombord och du kan bli ombedd att sitta på avstånd från passagerare som inte ingår i ditt hushåll. 
  • 4. När det är svårt att hålla social distansering kan du bli ombedd att bära ansiktsmask. 
  • 5. Mat, dryck och andra varor är kanske inte tillgängliga ombord. 
  • 6. Transportföretag kan installera skyddsbarriärer – till exempel mellan passagerare och en busschaufför. Du kan bli ombedd att gå ombord genom bakdörren. 
  • 7. Förarna ska öppna dörrar automatiskt vid varje stopp, så att passagerare inte behöver röra knappar eller handtag. 
  • 8. Stationer, hamnar och flygplatser bör garantera regelbunden rengöring och desinfektion och tillhandahålla sanitets- eller desinficeringsprodukter, även ombord. 
  • 9. Det bör finnas lämplig ventilation på alla transportmedel. 
  • 10. Passagerare kan välja mellan återbetalning eller omdirigering för avbokade biljetter. Om transportföretaget erbjuder en kupong har du fortfarande rätt att begära återbetalning. 

Parlamentet har sedan i mars krävt ett starkt och samordnat svar från EU för att tackla krisen i turismsektorn.

Den 19 juni röstade Europaparlamentet om en resolution om transport och turism under 2020 och krävde fler insatser för att hjälpa små och medelstora företag som drabbats av krisen, och en särskild budget för att hjälpa sektorn. Ledamöterna ser krisen som en möjlighet att göra turismen inom EU mer hållbar.

Läs mer om vad EU gör för att bekämpa coronapandemin


Är det säkert att bo på hotell?


Gäster på hotell och andra typer av boende ska respektera fysisk avstånd när de är i gemensamma områden, samt vidta infektionsförebyggande och kontrollåtgärder som att hosta eller nysa i pappersvävnad eller böjd armbåge, handhygien och ansiktsmask.

Turistanläggningar bör ge gästerna tydlig information och vägledning före ankomst och bör ha en handlingsplan på plats, i händelse av infektion i anläggningen. De bör också säkerställa regelbunden rengöring och desinfektion av ofta berörda ytor och bra ventilationssystem. Hotellpersonalen bör utbildas i grundläggande förebyggande och kontroll av infektioner.


Tidslinje: EU:s insatser för att tackla covid-19