#FreeRomanPratasevich: EU kräver att den belarusiska journalisten släpps

Delta i uppmaningen för att frige Raman Pratasevitj och Sofia Sapega, som hålls fängslade av de belarusiska myndigheterna. Så kan du hjälpa till.

Bild när Raman Pratasevitj omhändertas av belarusisk polis
Frige Raman Pratasevitj och Sofia Sapega. Copyright: Sergei Grits /AP

Den belarusiska journalisten Pratasevitj och hans flickvän Sapega befann sig ombord på ett flyg från Atén till Vilnius den 23 maj när den belarusiska regeringen beordrade planet att gå ner för landning i Minsk där de omedelbart omhändertogs.

Åtgärden möttes omgående av fördömanden från hela världen och ledde till krav på sanktioner mot landet.

– Händelserna i Belarus, med kapningen av ett civilt flygplan för att arrestera motståndare till regimen, kräver ett hopp framåt när det gäller såväl styrka som snabbhet i vårt svar, sade parlamentets talman David Sassoli.

Parlamentet och andra EU-institutioner kräver det omedelbara frigivandet av Pratasevitj och uppmanar alla att protestera mot detta uppenbara brott mot grundläggande rättigheter.


Vad kan du göra för att hjälpa till att få Raman Pratasevitj frisläppt

Övergrepp mot mänskliga rättigheter kan bara frodas under tystnad. Hjälp till att skapa uppmärksamhet genom att ge ditt stöd för Pratasevitj och Sapega som hålls fängslade och vars röster tystats.


Det här kan du göra på nätet:

  • Använd hashtaggarna #freeRomanPratasevich och #FreeSofiaSopega på Twitter och andra plattformar
  • Hjälp oss att sprida budskapet genom att dela den här artikeln och våra inlägg i sociala medier

Du kan komma på egna sätt att protestera. Exempelvis har talman Sassoli föreslagit att flygplatser ska användas för att uppmärksamma frågan.
– Jag tycker att det skulle vara en positiv gest om en bild av Raman Pratasevitj visades upp på de stora flygplatserna i EU:s medlemsländer, som ett tecken på solidaritet, och för att visa att vi inte kommer att svika honom, sade han.

Vad gör EU som svar på Belarus agerande

EU-ledarna möttes dagen efter att ett Ryanair-flyg omdirigerats med tvång, för att besluta om ett gemensamt svar. Talman Sassoli inledde toppmötet med en uppmaning.

– Vårt svar måste vara starkt, omedelbart och enigt. Europeiska unionen måste agera utan tvekan och straffa de skyldiga. Ikväll har ni ett ansvar att visa att unionen inte är en papperstiger, sade han.

EU:s ledare enades om att förbjuda belarusiska flyg från att flyga in över EU:s luftrum eller från att använda flygplatser inom EU. De krävde också att Pratasevitj och Sapega friges, liksom en att den internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) genomför en utredning. De enades också om riktade ekonomiska sanktioner och att öka på förteckningen av personer som ska omfattas av sanktionerna.


Vad Europaparlamentet krävt med avseende på Belarus

Den 10 juni uppmanade parlamentet EU att straffa dem som varit delaktiga i att tvinga ett plan att landa i Minsk den 23 maj och i att frihetsberöva Pratasevitj. Ledamöterna uppmanar rådet att utfärda sanktioner mot de individer och organisationer som deltagit i aktionerna, samtidigt som EU-länderna måste fortsätta med nästa åtgärdspaket mot dem som varit ansvariga för valfusket förra året och de efterföljande människorättsövergreppen i Belarus.  

Parlamentets utrikesutskott diskuterade händelserna i Belarus den 26 maj tillsammans med oppositionsledaren Svjatlana Tsichanoŭskaja.

– Jag uppmanar Europaparlamentet att se till att reaktionen från det internationella samfundet inte begränsas till incidenten med Ryanair-flyget. Svaret måste tackla läget i Belarus som helhet, sade hon till ledamöterna.

Parlamentet har regelbundet krävt rättvisa val i Belarus liksom respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Bara under förra året krävde ledamöterna:


Är 2020 tilldelade ledamöterna Sacharovpriset för tankefrihet till den demokratiska oppositionen i Belarus.


Läs mer om EU:s kopplingar till andra länder


Relaterade artiklar