EU:s digitala covid-intyg: Nu är det upp till medlemsländerna

Ledamöterna ser det digitala covid-intyget som ett verktyg för att återupprätta friheten och uppmanar EU-länderna att ha implementerat det till den 1 juli.

Collage från debatten i kammaren om det digitala covid-intyget
Ledamöterna debatterade förslaget till digitalt covid-intyg för EU

Intyget syftar till att förenkla säkert resande genom att vara ett bevis för att innehavaren vaccinerat sig, har ett negativt covid-test eller har tillfrisknat från sjukdomen. Kompatibel infrastruktur finns på plats, 23 länder är tekniskt förberedda, och nio utfärdar redan och verifierar åtminstone en sorts intyg.


Återupprätta den fria rörligheten

Vide en debatt i kammaren den 8 juni konstaterade föredragande Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien) att den fria rörligheten är högt värderad av EU-medborgarna och att förhandlingarna om covid-intyg “genomförts på rekordtid”.

– Vi vill skicka budskapet till Europas medborgare att vi gör allt vi kan för att den fria rörligheten ska återupprättas, sade han.

EU-kommissionär Didier Reynders ansvarar för rättsliga frågor.

– Intyget, som kommer att vara gratis, kommer att ges ut av alla medlemsländer och kommer att accepteras över hela Europa [anm: EU:s 27 medlemsländer, Island och Liechtenstein samt Schweiz och Norge som är i en "testfas"]. Det kommer att bidra till det gradvisa upphävandet av restriktioner, sade han.


Medlemsländerna måste tillämpa reglerna

Enligt Birgit Sippel (S&D, Tyskland) är Covid-intyget “det första steget att slippa restriktionerna”.

– Och det är goda nyheter för många människor i Europa, människor som reser i sitt arbete, familjer som lever i gränstrakter, och som lever av turism, sade hon, och betonade att det nu är upp till medlemsländerna att harmonisera reglerna för resor.

– Alla medborgare i den Europeiska unionen förväntar sig med rätta att kunna använda det här systemet när sommaren börjar och medlemsländerna måste kunna leverera, Jeroen Lenaers (EPP, Nederländerna). Han underströk att det inte bara handlar om det tekniska genomförandet utan något större.

– Europas medborgare vill se att det äntligen finns samordning och förutsebarhet vid våra inre gränser, förklarade Lenaers vidare.

Sophia in ‘t Veld (Renew, Nederländerna) uppmanade medlemsländerna att säkerställa att Europa kan öppna igen.

– Européerna vill desperat återfå sin frihet. Jag tycker att det är värt att påminna om att det inte är viruset som tagit ifrån dem deras rätt till fri rörlighet i Europa. Det är i själva verket det lapptäcke av nationella regler som gör det omöjligt för dem att röra sig, sade hon.


Respekt för medborgarnas rättigheter

Cornelia Ernst (Vänstern, Tyskland) betonade att det huvudsakligen var kommissionen och parlamentet som försvarade medborgarnas rättigheter under förhandlingarna.

– Vi måste försvara allas frihet, inte bara semesterfirarna, sade hon.

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) påpekade vikten av icke-diskriminering och skydd av personuppgifter och sade att intyget fullt ut respekterar kraven. Medlemsländerna måste tillämpa och genomföra det nya harmoniserade systemet, och ledamöterna kommer att övervaka så att icke-diskrimineringskraven respekteras, sade hon.

Intyget får inte bli ett villkor för att kunna resa enligt Joachim Stanisław Brudziński (ECR, Polen) och de som inte vaccinerat sig fortfarande kommer att ha en rätt att röra sig, men med restriktioner såsom tester, självisolering eller karantän.
– Förordningen får inte uppfattas som att den gör vaccinering obligatorisk, sade han.

Christine Anderson (ID, Tyskland) tvivlade på om intyget kommer att kunna återupprätta den fria rörligheten och respektera människors rättigheter, och uttryckte farhågor om att det skulle tvinga människor att vaccinera sig.

– Det kan leda till att du tvingas ha ett intyg för att bevisa att du har rättigheter, sade hon. Det får inte bli en bakdörr för att kräva vaccinering.

Europaparlamentet gav grönt ljus till det digitala covid-intyget vid plenarsessionen den 9 juni.

Läs mer om att resa säkert med EU:s digitala covid-intyg.