Den gemensamma jordbrukspolitiken: Hur stöder EU jordbrukarna?

Från jordbrukarstöd till miljöskydd – EU:s jordbrukspolitik täcker in många områden. Här får du veta lite om finansieringen av EU:s jordbruk, dess historia och dess framtid.

Vad är den gemensamma jordbrukspolitiken?

EU stöder jordbruksnäringen via sin gemensamma jordbrukspolitik (GJP). Den kom till 1962 och har sedan dess reformerats flera gånger för att göra jordbruket rättvisare för jordbrukarna och mer hållbart.

Det finns ungefär 10 miljoner jordbruk i EU, och jordbruks- och livsmedelssektorerna står tillsammans för nästan 40 miljoner arbetstillfällen.

Se vår video med en tidslinje över hur jordbrukspolitiken har utvecklats.

Hur finansieras den gemensamma jordbrukspolitiken?

Jordbrukspolitiken finansieras via EU:s budget. I långtidsbudgeten för 2021–2027 har 386,6 miljarder euro avsatts för jordbruket. Pengarna delas in i två delar:

  • 291,1 miljarder euro går till Europeiska garantifonden för jordbruket – från den får jordbrukare inkomststöd.
  • 95,5 miljarder euro går till Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling – från den betalas pengar till landsbygdsområden, klimatåtgärder och förvaltning av naturresurser.

Hur ser EU:s jordbruk ut idag?

Coronapandemin slog hårt mot jordbruket och jordbrukarna, och EU införde specialåtgärder för att stödja näringen och dess inkomster. Dagens regler för hur jordbrukspolitikens pengar ska användas gäller fram till 2023 på grund av förseningar i budgetförhandlingarna. Det tvingade fram ett övergångsavtal för att skydda jordbrukarnas inkomster och trygga livsmedelsförsörjningen.

Ta redan på mer om jordbrukets fakta och siffror i vår grafik


Kommer reformen att innebära en miljövänligare jordbrukspolitik?

EU:s jordbruk står för runt 10 % av växthusgasutsläppen. Reformen bör leda till att EU:s jordbrukspolitik blir mer miljövänlig, rättvis och transparent, menade parlamentets ledamöter efter en uppgörelse med rådet. Parlamentet vill koppla jordbrukspolitiken till Parisavtalet och samtidigt öka stödet till unga jordbrukare och små och medelstora jordbruk. Parlamentet godkände den nya jordbruksreformen i november 2021. Den träder i kraft 2023 och ska:

  • stärka den biologiska mångfalden och kopplas till EU:s miljö- och klimatlagar
  • överföra 10 procent av direktbetalningar till små och medelstora jordbruk
  • skapa en permanent krisfond för att användas om priser eller marknaden är instabila
  • tillämpa påföljder för de som bryter mot arbetslagstiftning

Jordbrukspolitiken är kopplad till den europeiska gröna given och från jord till bord-strategin från Europeiska kommissionen. Målet är att skydda miljön och garantera säkra livsmedel och samtidigt trygga jordbrukarnas försörjningsmöjligheter.

Läs mer om jordbrukspolitiken

Relaterade artiklar