Så minskar EU fler växthusgaser än koldioxid

EU arbetar för att minska andra växthusgasutsläpp utöver koldioxid på flera sätt - läs mer här.

En sprayflaska
En sprayflaska.

Samtidigt som EU arbetar för att minska koldioxidutsläppen görs också ansträngningar för att reglera andra växthusgaser som också påverkar klimatet. Det är gaser som metan, fluorerade gaser och vissa ämnen som bryter ner ozonskiktet. Även om det inte finns lika mycket av dessa ämnen som koldioxid kan de ändå ha stor effekt på klimatet.

Ledamöter vill att utsläppen av fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen minskar rejält. Därför stöder de ett förslag från EU-kommissionen som går ut på att byta ut dessa ämnen mot klimatvänligare alternativ där det går och införa åtgärder som gör att mindre av dessa ämnen läcker ut vid tillverkning och användning.

Europaparlamentet har antigt sin ståndpunkt gällande minskningen av fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen och är nu redo att inleda förhandlingar med EU-ländernas regeringar.

Läs mer om växthusgaser och deras påverkan på klimatet.

Minska utsläppen av fluorerade gaser

Vad är fluorerade gaser?

Fluorerade gaser är konstgjorda gaser som kan hittas i kylskåp, luftkonditioneringar, värmepumpar, sprejer, lösningsmedel och skumbildande medel. Gaserna står för 2,5 procent av EU:s växthusgasutsläpp.

Trots att fluorerade gaser finns i mindre mängder än koldioxid i atmosfären så kan de absorbera mer värme från solen. EU behöver minska sina växthusgasutsläpp för att nå målet nettonollutsläpp år 2050.

Eftersom fluorerade gaser inte skadar ozonskiktet används de därför ofta som ersättning för ozonnedbrytande ämnen.

Vad har EU gjort hittills?

Fluorerade gaser omfattas av Parisavtalet tillsammans med koldioxid, metan och dikväveoxid samt av internationella avtal om ozonnedbrytande ämnen.

EU har tagit fram flera lagar för att minska utsläppen av fluorerade gaser. Det är förordningen om fluorerade gaser och direktivet om utsläpp från luftkonditioneringssystem i motorfordon. Varje år rapporterar europeiska miljöbyrån om tillverkning, import, export, destruktion och råvaruanvändning av fluorerade gaser företag släpper ut i EU.

Vad är de nya reglerna gällande flourerade gaser?

De nya åtgärderna för att ytterligare begränsa flourerade gaser i EU inbegriper:

  • Total utfasning av fluorkolväten (HFC) till 2050 - med en bana för att minska EU:s konsumtionskvot mellan 2024-2049
  • Strikta krav som förbjuder utsläppande på den inre marknaden av produkter som innehåller F-gaser - ger säkerhet för tillverkare och stimulerar införandet av mer klimatvänliga lösningar
  • Specifika utfasningsdatum för användningen av F-gaser i sektorer där det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att byta till alternativ som inte använder F-gaser, såsom kyla för hushåll, luftkonditionering och värmepumpar.



Utfasning av ozonnedbrytande gaser

Vad är ozonnedbrytande ämnen?

Ozonnedbrytande ämnena finns i liknande apparater som fluorerade gaser. När de når den övre atmosfären kan dessa ämnen skada ozonskiktet som skyddar jorden från farlig solstrålning.

Vad har EU gjort hittills?

På grund av deras inverkan på miljön håller EU på att fasa ut ozonnedbrytande ämnen i samband med ett globalt avtal från 1989 (Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet) och för att uppfylla EU:s klimatmål och Parisavtalet.

Vad förändras med de nya reglerna?

För att ytterligare minska utsläppen antog parlamentsledamöterna nya regler, inklusive ett förbud mot produktion, användning eller handel med ozonnedbrytande ämnen, förutom i strikt definierade fall.

Lagen inför krav på att återvinna och återvinna sådana ämnen i byggmaterial vid renoveringar (finns framför allt i isoleringsskum), som är den huvudsakliga källan till kvarvarande utsläpp i EU.

Minskning av metanutsläppen

Vad är metan?

Metan förekommer naturligt i atmosfären men genereras också av mänsklig aktivitet såsom jordbruk, industri och förbränning av fossila bränslen. Metan är en kraftfull växthusgas, den näst största bidragsgivaren till klimatförändringarna efter koldioxid, och står bakom ungefär en tredjedel av den pågående ökningen av globala temperaturer.

Vad gör EU?

Parlamentet antog i april 2024 den första EU-lag som syftar till att minska metanutsläppen. De nya reglerna fastställer bindande metanminskningsmål för energisektorn, som omfattar utsläpp från olja, fossil gas och kol. Åtgärderna inkluderar:

  • Starkare skyldigheter att upptäcka och reparera metanläckage.
  • Förbud mot ventilering och fackling av metan från dräneringsstationer senast 2025 och från ventilationsschakt senast 2027
  • Krav på EU-länderna att upprätta planer för att hantera nedlagda kolgruvor och inaktiva olje- och gasbrunnar.

Från 2027 kommer kraven även att gälla importerad olja, gas och kol.

Mer information

Relaterade artiklar