Somalias president i parlamentet  

 
 

Dela den här sidan: 

Parlamentets talman Schulz mötte Somalias president Hassan Sheikh Mohamud  

- Du har tagit ett första viktigt steg på den svåra vägen mot statsbyggande, fred och ett bättre liv för det somaliska folket, och för det vill jag berömma dig. Med de orden välkomnade talmannen Martin Schulz Somalias president Hassan Sheikh Mohamud till parlamentet.

Sheikh Mohamud, som valdes till president i september förra året, svarade att Europaparlamentet är en förebild också för Somalias parlament och landets spirande demokrati. 

- Vi har sett samma verklighet och problem, men har också hyst samma förhoppningar för Somalia. Nu har vi en bättre regering och ett parlament som gör sitt bästa, men vi hade inte kommit hit utan Europas hjälp. Europa är en traditionell bundsförvant och vi ber nu om mer hjälp, i synnerhet från Europaparlamentet, för att kunna göra vårt lagstiftande organ starkt och handlingskraftigt.


Hassan Sheikh Mohamud kom till parlamentet för att tala inför utrikes- och utvecklingsutskottet om den rådande situationen i Mali.


Under en presskonferens efteråt öppnade presidenten och talmannen upp för möjligheten till utbyten mellan Europaparlamentet och Somalias parlament.

- Stabiliteten i Afrika är viktig för stabiliteten i Europa, sa Schulz.