Parlamentet vill se solidaritet för att förhindra coronautbrott i flyktingläger

Situationen för flyktingar i Grekland kräver ett samordnat svar från EU för att undvika utbrott av covid-19, säger ledamöter från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

Migranter köar bakom stängsel i hamnen i staden Mytilene ©Costas Baltas/Reuters/Adobe Stock
Migranter på grekiska ön Lesbos i hamnstaden ©Costas Baltas/Reuters/Adobe Stock

Samtidigt som Europa kämpar med utmaningarna i coronakrisen växer också oron över livsvillkoren för de asylsökande i läger på de grekiska öarna.

Situationen vid den grek-turkiska gränsen eskalerade i början av mars när Turkiet öppnade sina gränser för asylsökande och flyktingar, genom att bryta migrationspakten från 2016 med EU.

Under ett videokonferensmöte diskuterade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) situationen vid gränsen, för att komma fram till hur man ska undvika att den humanitära situationen också blir till ett folkhälsoproblem för den grekiska regeringen.

EU-kommissionen, EU:s gränsbyrå Frontex och EU:s byrå för grundläggande rättigheter anslöt sig också till ledamöterna – för att betona vikten av solidaritet och enighet inom EU för att mildra den växande krisen.


Åtgärder som nu behövs

Tillsammans med EU-länder och EU-myndigheter har EU-kommissionen upprättat en beredskapsplan, övervakar regelbundet situationen och antagit nya åtgärder.

Två snabba gränsinsatser har inletts och ytterligare gränsbevakare har placerats ut. Dessutom har Grekland aktiverat civilskyddsmekanismen, vilket resulterat i att över 90 000 hjälpmedel har skickats till lägren i Grekland, från andra EU-länder.

Alla migranter som anländer till lägren behöver genomgå en obligatorisk hälsokontroll. Nyligen anlända — och räddade — personer hålls i separata områden till dess att deras medicinska undersökning genomförts.

EU-kommissionen har beviljat en budget på 350 miljoner euro för fortsatt stöd till Grekland, dit de flesta flyktingar och migranter anländer, varav 50 miljoner euro är för medicinsk vård.

Efter att ha genomgått en hälsokontroll kommer 1 600 ensamkommande minderåriga, som för närvarande befinner sig i lägren på öarna — att flyttas till ett antal EU-länder; Tyskland, Frankrike, Portugal, Finland, Litauen, Kroatien, Irland och Luxemburg. Vissa kommer att resa till Luxemburg under nästa vecka.

Med stöd av Internationella migrationsorganisationen (IOM) och Frontex har ett frivilligt system också inrättats för att uppmuntra människor att återvända till sina hemländer.

Ytterligare stöd behövs

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi betonade att flera viktiga åtgärder har vidtagits för att förhindra utbrott av covid-19 i lägren på öarna, men sa också att mer stöd behövs.

Ledamöterna krävde mer stöd, boenden och medicinsk utrustning, utvidgning av flytten till familjer, förlängning av nuvarande asylfrister och att man ska överväga att göra intervjuerna virtuellt.

Kommissionen har också föreslagit en tilläggsbudget på 350 miljoner euro för byggandet av nya läger på fastlandet i Grekland samt nya lägenheter. Tilläggsbudgeten måste godkännas av Europaparlamentet.

Margaritis Schinas, vice ordförande i kommissionen och ansvarig för "främjande av vår europeiska livsstil", betonade vikten av att hålla sig till våra värderingar och respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna och EU-lagstiftningen. Han betonade också att EU samtidigt bör fortsätta sitt arbete med den nya pakten för migration och asyl, som kommer att presenteras under våren.