Olje-, gas- och skogsbolag ska bli öppna med betalningar till myndigheter 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

©Belga/AFP/P.Verdy  

Stora företag i olje-, gas-, mineral- och skogsindustrin ska tvingas redovisa detaljerna för betalningar de gör till myndigheter, uppdelat per utvinning/avverkning, enligt en ny lag som parlamentet antog på onsdagen. Syftet är att bättre kunna ställa myndigheter och företag som hanterar strategiska resurser till ansvar för sina verksamheter.

Ledamöterna antog, i två separata omröstningar, ett paket på två förslag som ska tvinga stora utvinnings- och avverkningsföretag att redovisa detaljerna för betalningar till myndigheter och samtidigt minska redovisningskraven på småföretagen.


I debatten på tisdagseftermiddagen sa den brittiska socialdemokraten Arlene McCarthy, parlamentets ansvariga för en av lagarna: – Under de hårda förhandlingarna med rådet insisterade vi på väldigt stränga regler och att rapporteringen måste bli meningsfull, betydande och ge verklig öppenhet.


Den tyske kristdemokraten Klaus-Heiner Lehne, ansvarig för den andra lagen, sa att den största vinsten med de nya reglerna är: – För det första en ökad harmonisering av europeiska redovisningsregler och för det andra att vi blir av med en massa byråkrati och gör livet lättare för små och mellanstora företag.


Full öppenhet


Enligt de antagna reglerna ska stora utvinningsföretag som arbetar med olja, gas eller mineraler samt skogsbolag som avverkar naturskog tillhandahålla fullständiga detaljer om sina betalningar till federala, nationella och regionala myndigheter. Detta måste göras per projekt, det vill säga för varje upplåtelse eller licens för att få tillgång till resurser, till exempel för en gruva eller ett oljefält.


När det gäller skogsindustrin berörs naturskog, det vill säga ”naturligt föryngrad skog med inhemska arter, där det inte finns några klart synliga tecken på mänsklig verksamhet och där de ekologiska processerna inte störts i betydande utsträckning”.


Alla betalningar med ett värde över 100 000 euro måste offentliggöras för att säkra full öppenhet. Utöver detta finns en särskild "antismitningsklausul" för att se till att företagen inte kan komma undan offentligheten genom att dela upp betalningarna i mindre delar. De betalningar som måste rapporteras in omfattar bland annat produktionsrättigheter, skatter på vinster, royaltyer, utdelningar, bonusar, avgifter och betalningar för förbättrad infrastruktur.


Små och mellanstora företag undantas från de nya reglerna och får sin "administrativa börda" minskad jämfört med dagens regler.


Nej till "diktatorns veto"


En av parlamentets segrar var att ta bort "diktatorns veto" från lagförslaget, det vill säga ett undantag som skulle gälla i länder där värdlandets lagar förbjuder öppenhet.


Parlamentet fick också in en översynsbestämmelse som gör att EU-kommissionen inom tre år efter det att reglerna har trätt i kraft ska se över möjligheterna att även omfatta andra branscher.


De nya reglerna börjar gälla efter det att ministerrådet formellt har godkänt dem. EU-länderna har sedan två år på sig att införliva dem i sina nationella lagstiftningar.