Klartecken till gemensam tillsyn av banker 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

©Belga/DPA/AFP/B.Roessler  

På torsdagen gav Europaparlamentet klartecken till EU:s banktillsynssystem vilket innebär att cirka 150 av EU:s största banker från och med september 2014 ska övervakas av Europeiska Centralbanken, ECB. Ledamöterna bidrog till mer insyn och ökade möjligheten att ställa ECB till svars samt gav den Europiska bankmyndigheten i uppdrag att utveckla en tillsynspraxis som nationella bankövervakare ska följa.

Systemet blir obligatoriskt för euroländerna men även öppet för andra EU-länder som vill delta. Här bidrog ledamöterna till att det skapades en beslutsmodell som gör att icke-euroländer kan delta på lika villkor.


Den belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen och tysken Sven Giegold (gröna gruppen) ledde arbetet med de två lagtexter som på onsdagen antogs med stor majoritet.


Insyn och möjlighet att utkräva ansvar huvudfrågor


Även om parlamentet och EU-ländernas regeringer nådde en principöverenskommelse om systemet redan i april var det nödvändigt för ECB och parlamentet att reda ut hur ECB:s roll skulle se ut och vilka möjligheter det skulle finnas till insyn och till att demokratiskt utkräva ansvar av ECB. Det nya tillsynssystemet innebär överföring av betydande banktillsynsbefogenheter från nationell till EU-nivå. Både Europaparlamentet och flera nationella parlament insisterade därför på att en sådan maktöverföring måste gå hand i hand med att man demokratiskt kan kontrollera den nya övervakaren.


Enligt den nya lagen och det mellaninstitutionella avtalet mellan ECB och parlamentet (se länk till höger) får Europaparlamentet långtgående rättigheter till information. Detta innebär framförallt att parlamentet får "omfattande och meningsfulla" protokoll från styrelsens möten som gör det möjligt att följa de diskussioner som förs och som innehåller en utförlig lista av de beslut som fattats. Styrelseordföranden blir också skyldig att komma till parlamentet för att bli utfrågad.


För att öka möjligheten att utkräva ansvar får parlamentet och EU-ländernas ministerråd rätt att gemensamt utse styrelsens ordförande och vice ordförande liksom att begära att de avsätts. Det kommer också att bli möjligt att inleda utredningar av möjliga fel hos övervakaren. Slutligen får enskilda ledamöter rätt att ställa skriftliga frågor till övervakaren och få ett snabbt svar.


Andra viktiga punkter där parlamentet fick igenom ändringar:


  • en starkare roll för nationella parlament
  • tillsynsmyndigheten ska få bättre tillgång till dokument hos bankerna
  • attraktiva villkor för icke-euroländer som vill vara med
  • strikt åtskillnad mellan personal hos ECB som arbetar med valutapolitik och de som arbetar med tillsyn för att se till att den övervakande delen är fullt ansvarig för sin verksamhet
  • en stärkt Europeisk bankmyndighet i förhållande till ECB med ökade möjligheter att genomföra stresstester och få tillgång till information
  • en mer sammanhållen banktillsynskultur samtidigt som EU:s banksektor kan behålla sin mångfald