Slå ned på organiserad brottslighet, korruption och pengatvätt  

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

För att bekämpa den organiserade brottsligheten, måste inkomstkällor för maffialiknande organisationer strypas och finansiella tillgångar lättare beslagtas, säger ledamöterna. © BELGA/AFP/J.C.Magnenet  

På onsdagen antog parlamentet en handlingsplan för EU med åtgärder för att stoppa organiserad brottslighet, korruption och pengatvätt. Att få tag på de kriminella nätverkens ekonomiska tillgångar och strypa deras inkomstkällor toppar listan över saker EU bör göra under åren 2014-2019, tycker ledamöterna. Närmare 4000 internationella kriminella organisationer uppskattas finnas verksamma inom EU för tillfället.

– Kostnaden för dessa maffiaorganisationer är svår att uppskatta men brukar sägas ligga på mellan fyra och fem procent av BNP, sa Salvatore Iacolino (EPP, IT) som lett parlamentets arbete med handlingsplanen. – Den här resolutionen är en lista över konkreta åtgärder som kan genomföras under nästa mandatperiod. Det är en utmaning av de kriminella systemen.


Enligt siffror från Europol är uppskattningsvis 3600 kriminellaorganisationer verksamma inom EU, varav 70 procent har medlemmar av olika nationaliteter.


Skydda EU:s finanser


Ledamöterna vill att personer som har slutgiltigt dömts för organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt utestängs från upphandlingsförfaranden i hela EU och att de inte kan ställa upp eller väljas i allmänna val och omedelbart avsätts från alla offentliga uppdrag.


Ledamöterna upprepar sitt återkommande krav om att inrätta en europeisk åklagarmyndighet för att samordna nationella utredningar och bekämpa brott som rör EU:s finansiella intressen. Denna myndighet bör få nödvändiga personal- och pengaresurser, betonar de.


Enligt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) uppgår vinsterna från olagliga verksamheter i världen till cirka 3,6 procent av världens BNP medan beräkningar från kommissionen visar att korruptionen enbart i EU kostar ungefär 120 miljarder euro, eller 1 procent av EU:s BNP, varje år.


Slå ner på kriminellas tillgångar


För att skydda EU:s finansiella intressen är det viktigt att slå till mer effektivt mot de brottsliga nätverkens tillgångar, säger ledamöterna. De föreslår därför att banksekretessen avskaffas och att skatteparadis inom EU:s territorium elimineras. Förverkade tillgångar från kriminell verksamhet bör användas till sociala syften, säger de.


Utplåna människohandel


Ledamöterna vill se strängare straff för dem som sysslar med människohandel och bättre skydd för offren som en del i åtgärder för att utplåna människohandel och tvångsarbete. De vill att kampen mot tvångsarbete riktar in sig på ställen där billigt tvångsarbete utnyttjas.


Människohandel leder till kriminella vinster på uppskattningsvis 25 miljarder euro om året och berör alla EU-länder. Enligt Internationella arbetsorganisationen, ILO, är det totala antalet tvångsarbetare i EU:s medlemsstater uppskattningsvis 880 000, av vilka 270 000 är offer för sexuellt utnyttjande.


Maffiarelaterade brott


Parlamentet säger att det är avgörande att fastställa en definition av begreppen organiserad brottslighet (som bland annat omfattar brottsrekvisitet deltagande i maffialiknande organisation).


Uppgjorda matcher och röstköp


Ledamöterna vill att ”uppgjorda resultat vid idrottsevenemang” ska kriminaliseras och bestraffas på lämpligt sätt.


Även rösthandel bör brottsbeläggas, även i då rösterna inte köps med pengar utan med andra fördelar antingen till den röstande eller till någon annan.


Bakgrund


Resolutionen som antogs på onsdagen innehåller en handlingsplan för parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet för att, efter EU-valet 2014, göra EU utrustat att bekämpa organiserad brottslighet på internationell, europeisk och nationell nivå. Resolutionen arbetades fram av det särskilda utskottet för frågor om organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt, som satts upp i mars 2012 för att utreda effekten av maffialiknande aktiviteter på EU:s ekonomi och samhälle och för att rekommendera lagstiftning och andra sorters åtgärder.


Debatt: Tisdag 22 oktober 2013

Omröstning: Onsdag 23 oktober 2013

Beslutsförfarande: Icke lagstiftande resolution

Presskonferens: Onsdag 23 oktober kl 14:00 eller 14:30

Twitter: #organised crime #corruption #organisedcrime #corruption #moneylaundering