Parlamentet kräver att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukraina  

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Pro-ryska beväpnade styrkor och ryska soldater har beslagtagit viktiga byggnader i Krims huvudstad Simferopol. ©Belga/AFP/V.Drachev  

På torsdagen antog parlamentet en resolution med budskapet att Ryssland genast måste dra tillbaka sina trupper från ukrainskt territorium. Ledamöterna fördömer Rysslands "aggressiva agerande att invadera Krimhalvön" som ett brott mot folkrätten, understryker att Krims planer om att hålla en folkomröstning är olaglig och varnar att Rysslands agerande utgör ett hot mot EU:s säkerhet.

Ledamöterna fördömer skarpt Rysslands "aggressiva agerande att invadera Krimhalvön" och kräver ett omedelbart tillbakadragande av alla militära styrkor "som för närvarande befinner sig olagligt på ukrainskt territorium". De säger att Rysslands agerande är ett "klart brott" mot folkrätten i enlighet med FN-stadgan, OSSE:s slutakt från Helsingfors, 1994 års samförståndsavtal från Budapest och andra konventioner och att det "hotar EU:s säkerhet".


Krims folkomröstning är olaglig


Parlamentet betraktar folkomröstningen som hålls på söndag om Krims anslutning till Ryssland som "illegitim och olaglig". Detsamma gäller beslutet av den "illegitima och självutnämnda regeringen i Krim" att förklara regionen självständig den 11 mars 2014, skriver det. Orsaken är att den autonoma republiken Krim endast får organisera folkomröstningar om lokala frågor och inte om att ändra Ukrainas internationellt erkända gränser.


Rysslands anklagelser är ogrundade


Parlamentet avvisar Rysslands uttalade målsättning att skydda den rysktalande befolkningen på Krim som "helt ogrundad", eftersom det varken har förekommit eller förekommer "någon som helst diskriminering där". Det tillbakavisar också "den ryska propagandan, där de som demonstrerade mot Janukovytj politik smutskastats och framställs som fascister."


Minoriteternas rättigheter måste skyddas


Parlamentet uppmanar trots detta den ukrainska regeringen att skydda de nationella minoriteternas rättigheter, inklusive rysktalande ukrainare, och ber om en ny omfattande språklag som stöder alla minoritetsspråk. Därför välkomnar ledamöterna den tillförordnade presidentens beslut om att lägga in sitt veto mot rättsakten som skulle ha upphävt språkpolitikslagen från juli 2012 och därigenom minskat rätten att använda minoritetsspråk i Ukraina.


EU:s agerande


Parlamentet understryker att EU och dess medlemsländer måste uppträda enat mot Ryssland och stödja det enade Ukrainas rätt att fritt bestämma om sin egen framtid.


Parlamentet välkomnar Europeiska rådets beslut från 6 mars 2014 att tillfälligt ställa in samtalen om visalättnader och partnerskapsavtal med Ryssland och säger att om Krim annekteras måste EU snabbt införa åtgärder som ett embargo på vapen och teknik med dubbla användningsområden, viseringsbegränsningar och frysning av tillgångar och medel mot ryska företag, särskilt inom energisektorn, i full överensstämmelse med EU:s lagstiftning.


Ledamöterna välkomnar EU:s beslut att ge Ukraina ett stödpaket på 11 miljarder euro, skriva under de politiska kapitlen i associeringsavtalet och anta omedelbara tullsänkningar för EU:s import av ukrainska varor. Samtidigt uppmanar de EU att skynda på arbetet med visalättnader för Ukraina och under tiden införa "tillfälliga, mycket enkla och billiga viseringsförfaranden på EU- och medlemsstatsnivå" för ukrainska medborgare.


Slutligen drar ledamöterna slutsatsen att det parlamentariska samarbetet mellan Europaparlamentet och den ryska statsduman och det ryska federala rådet "inte kan fortsätta som om normala omständigheter rådde."