Stöd till EU-länders rätt till undantag från GMO-regler 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

EU-länder får förbjuda genmodifierade grödor inom sina gränser. ©BELGAIMAGE/EASYSTOCKFOTO/S.Bouchard  

En ny lag som ska ge EU-länder möjlighet att begränsa eller förbjuda odling av genmodifierade grödor inom sina gränser, även om de är tillåtna på EU-nivå, antogs på tisdagen av Europaparlamentet. Parlamentets och ministerrådets förhandlare kom preliminärt överens om lagens utformning i december förra året, efter flera års låsning i ministerrådet på grund av oenigheter mellan länder som var för och emot GMO:er.

– Med det här avtalet får de länder som vill begränsa odlingen av GMO:er mer frihet. Det blir också ett riktmärke i den fortfarande pågående debatten om GMO:er. Framöver litar jag på att Jean-Claude Juncker håller sitt löfte om att stärka den demokratiska processen kring GMO:er i Europa och ser till att forskningen verkligen är oberoende, sa den belgiska liberalen Frédérique Ries, som lett parlamentets arbete med lagen. Överenskommelsen antogs med

480 ja-röster mot 159 nej-röster och 58 nedlagda röster.


Riskbedömning och riskhantering


Enligt de nya reglerna får ett EU-land förbjuda genmodifierade organismer även av andra miljöskäl än de hälso- och miljörisker som bedöms av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.


EU-länder får också förbjuda genmodifierade organismer av andra skäl, som fysisk planering och markanvändning, socioekonomiska effekter, för att undvika att GMO sprids till andra grödor eller av jordbrukspolitiska skäl.


Förbuden kan också gälla hela grupper av GMO-grödor, antingen flera varianter av samma gröda eller olika grödor med gemensamma egenskaper.


Innan ett EU-land får begränsa eller förbjuda odling finns det regler som gör att företaget bakom GMO-grödan kan ge sitt samtycke till att dess godkännande för försäljning begränsas. Men om företaget inte går med på det kan landet ensidigt införa förbud.


Den enda genmodifierade grödan som för tillfället odlas inom EU är MON810-majs. Den genmodifierade potatisen "Amflora" förbjöds av EU-domstolen 2013 efter det att EU-kommissionen först godkänt den.


Buffertzoner och korskontaminering


Enligt den antagna lagen måste EU-länderna se till att GMO-grödor inte kontaminerar andra varor, särskilt när det gäller grödor längs gränsen mellan två länder.


Vad händer nu?


Den nya lagen träder i kraft i vår.