Slut på otydliga kortavgifter  

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Kreditkortsköp ©BELGAIMAGE/EASYFOTOSTOCK /T. Olson  

De avgifter som banker tar av detaljhandeln för att behandla kundernas kortbetalningar kommer att begränsas med enhetliga EU-regler som antogs av Europaparlamentet på tisdagen. Gränserna gäller både inhemska kortköp och köp mellan olika länder och väntas leda till lägre kostnader även för konsumenter som betalar med kort.

– Den här lagen kommer tillsammans med det kommande betaltjänstdirektivet att leda till att samma villkor gäller för alla betalningar i Europa. De kommer att göra avgifterna tydligare, främja konkurrensen och göra det möjligt för både detaljhandeln och kunderna att välja de korterbjudanden som har bäst villkor, sa spanjoren Pablo Zalba (EPP-gruppen) som lett parlamentets arbete med lagen. Lagen antogs med 621 ja-röster mot 26 nej-röster och 29 nedlagda röster.


Tydliga regler för att begränsa avgifterna vid inhemska och gränsöverskridande köp


  • För gränsöverskridande betalkortstransaktioner är gränsen 0,2 procent av transaktionens värde
  • Även för inhemska betalkortstransaktioner gäller - efter krav från parlamentet - gränsen på 0,2 procent, efter en övergångsperiod på fem år. Under övergångsperioden kan EU-länderna välja att fastställa en gräns som motsvarar 0,2 procent av det genomsnittliga årliga transaktionsvärdet på samtliga inhemska betalkortstransaktioner inom varje kortsystem.
  • För lägre inhemska betalkortstransaktioner kan EU-länderna istället fastställa en maxavgift på motsvarande 0,05 euro per transaktion, efter övergångsperioden på fem år.
  • För kreditkortstransaktioner läggs gränsen på 0,3 procent av transaktionsvärdet. EU-länderna kan fastställa ett lägre avgiftstak för inhemska kreditkortstransaktioner.

Lägre avgifter bör komma både detaljhandeln och konsumenterna till godo


Idag tvingas detaljhandlare ofta acceptera alla betalkort enligt de villkor som utfärdaren av kortet ställer. Enligt de nya reglerna kan en handlare välja att bara acceptera de kort som uppfyller dessa avgiftstak. Detta kan leda till att de inte tar emot lika många sorters kort som tidigare, men avgiftstaken bör leda till lägre kostnader för både detaljhandeln och konsumenterna.


Undantag: företagskort och "trepartssystem"


De nya reglerna kommer inte att gälla för så kallade "trepartssystem" som exempelvis Diners eller American Express (där bara en bank berörs) förutsatt att kortet både utfärdas och behandla av samma system. Företagskort som enbart används till att betala utgifter i tjänsten undantas också.


Efter tre år kommer reglerna också att gälla för trepartssystem som ger andra betaltjänstleverantörer tillstånd att utfärda kort för att komma undan reglerna genom att agera som fyrpartssystem.

Avgiftstaken gäller inte för uttag i bankomater.


Vad händer nu?


Efter omröstningen i parlamentet måste reglerna formellt godkännas av ministerrådet. Sex månader efter att detta har skett träder de i kraft.


Bakgrund

I dagsläget är de förmedlingsavgifter för kortköp som handalrens bank betalar till kortutfärdarens bank otydliga och skiljer sig mellan olika EU-länder. I vissa länder regleras avgifterna av lagar och i andra av nationella konkurrensmyndigheter.



Definition 
  • “Betalkortstransaktion” – Alla kortköp som inte är kreditkortstransaktioner 
  • “Kreditkortstransaktion” – Alla kortköp där beloppet debiteras senare, efter en viss förbestämd tid 
  • “Företagskort” – Alla kortbaserade betalningsinstrument som bara får användas för utgifter i tjänsten 
  • “Fyrpartssystem för kort” – Omfattar den utfärdande banken, handlarens bank, handlaren och kortanvändaren  
  • “Trepartssystem för kort – Omfattar bara en bank. Kortet både utfärdas och bearbetas inom samma system. När ett trepartssystem ger en annan part i uppdrag att utfärda kort betraktas det som ett fyrpartssystem.  

96,8 procent  ; Visas och MasterCards (fyrpartssystem) andel av EU:s inre marknad