François Hollande och Angela Merkel i Europaparlamentet - debattsammandrag 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Läget i Europeiska unionen och de utmaningar som ska lösas gemensamt, särskilt inom migration, var i centrum när ledarna för Europaparlamentets politiska grupper debatterade med den franske presidenten François Hollande och tyska förbundskanslern Angela Merkel på onsdag eftermiddag.

François Hollandes och Angela Merkels besök "är en symbol för den fransk-tyska försoningen och för europeisk enighet", sade Europaparlamentets talman Martin Schultz.


Det är första gången en fransk-tysk ledarduo intar golvet i Europaparlamentet sedan deras företrädare François Mitterrand och Helmut Kohl höll sina anföranden i Europaparlamentet 1989, noterade han.


– När det tysk-franska samarbetet inte fungerar bra lider hela Europa. Om de två länderna i kristider lyckas nå viktiga kompromisser så är det gynnsamt för hela EU, lade Martin Schultz till.


Frankrikes president François Hollande

I stället för att frestas till att "retirera in i nationella skal", som driver Europa till maktlöshet, förespråkade François Hollande ett "utåtriktat Europa" som kan försvara "de enkla och klara principerna om solidaritet, ansvar och beslutsamhet" – Beslutsamhet mot den "brutala kränkningen av folkrätten" i Ukraina och ansvar gentemot terrorismen "som hotar vår kontinents själ".


– Inför dessa utmaningar är jag övertygad om att ifall vi inte fortsätter med integrationen så kommer vi att stanna eller halka tillbaka, sade François Hollande och föreslog en stärkning av Eurosamarbetet, för att kunna samordna politiken, främja skattekonvergens och -harmonisering, investeringar samt skatte- och socialpolitik.


Tysklands förbundskansler Angela Merkel

– Det enorma antalet flyktingar är ett eldprov av historiska mått. Och att låta dessa människor få ett värdigt liv i sina hemländer är både en europeisk och global uppgift, sade Angela Merkel.


– Vi måste stå emot frestelsen att falla tillbaka i nationalstatligt agerande. Just nu behöver vi mer Europa! Tyskland och Frankrike är redo. Bara ett enat Europa kan minska de globala orsakerna till flykt och fördrivning, sa Merkel och fortsatte: – Vi kan bara skydda våra yttre gränser om vi gör något för att hantera de många kriserna i vårt närområde. Där spelar Turkiet en nyckelroll. Även europeiska återvändandeprogram är viktiga. Dublinförordningen i sin nuvarande form är i praktiken föråldrad.


EPP-gruppens ordförande Manfred Weber (DE)

– För tjugofem år sedan deklarerade era föregångare inför Europaparlamentet att era två nationer stod för ett demokratiskt Europa. I dag har ni förnyat denna förklaring med er närvaro. Den tysk-franska vänskapen, ansvaret som era två nationer bär och löftet om att Frankrike och Tyskland också i de närmaste årtiondena ser sin framtid i ett demokratisk Europa, sa Weber.


– Om Turkiet, Jordanien, Libanon och andra fattiga länder är kapabla till att hysa miljontals människor som flyr inbördeskrig då måste det rika Europa också klara av denna kraftansträngning och vi behöver mod inför uppgiften som väntar, fortsatte han. – Ni måste ha modet att ta Europas utveckling vidare. Världen kommer inte att invänta våra interna debatter - Europa måste röra sig framåt med beslutsamhet.


S&D-gruppens ordförande Gianni Pitella (IT)

– Historien visar att den tysk-franska motorn tidigare har tjänat Europa, eftersom den haft en vision för Europa: idén att vi genom försoning mellan folk som slitits isär av århundranden av krig kan lägga grunden för politisk integration. Men i dag är vi i behov av en ny början, en ny vision, ett nytt politiskt projekt som ger mening till unionen och som har nyckelspelare i alla medlemsländer, sa Pitella.


– Vi måste kämpa för större skattemässig rättvisa. Det är oacceptabelt att be Europas folk om uppoffringar samtidigt som skatteflykt och skattebrott lurar de offentliga finanserna på upp till 1 000 miljarder euro varje år. Skatter ska betalas där intäkterna görs, lade han till.


ECR-gruppens vice ordförande Antoni Legutco (PL)

Antoni Legutco anklagade den "tysk-franska europeiska maskinen" för att "blanda ihop ledarskap och dominans":

– Tror ni inte att en del i problemet är att ett eller två länder bestämmer åt alla andra? frågade han.


Han kritiserade president Hollande och förbundskansler Merkel för deras "öronbedövande federalistretorik utan koppling till verkligheten", vilken visar på "hänsynslöst maktspel, där president Hollande och förbundskansler Merkel har huvudrollerna och är mäktigare än de som formellt står högre i den politiska hierarkin" samtidigt som de ringaktar "samarbetets grundregler".


ALDE-gruppens ordförande Guy Verhofstadt (BE)

– Låt oss se verkligheten i vitögat. Denna mångfacetterade kris hotar hela det europeiska projektet. Vad händer om euron försvinner i morgon? Eller om Schengen faller sönder? Vad har vi kvar då? Med inget mer än en lös sammanslutning av nationella stater. Ekonomiskt svaga och betydelselösa på världsscenen. Låt oss inte vara så naiva. Då blir det amerikanarna eller kineserna som dikterar de ekonomiska villkorer. Det blir al-Assad och Putin som bestämmer om fred och stabilitet i Europa, sade Guy Verhofstadt.


GUE/NGL:s ordförande Gabriele Zimmer (DE)

– Kanske tänkte ni två frambesvärja den gamla axeln igen, men den tysk-franska maskinen håller på att köra fast. Hur blir det nu då, fru Merkel och herr Hollande? Era tal skulle ju ingjuta mod. Ni tog upp flera viktiga ämnen men era tal saknade varje glimt av mer demokrati och hopp om en social union inom den europeiska unionen. Det är ett enormt misstag. Snälla, lev upp till utmaningen, uppmanade Gabriele Zimmer.


De grönas ordförande Rebecca Harms (DE)

– Vi har en lång rad kriser som pågår och vi kommer aldrig att komma någonstans om vi inte avslutar det vi påbörjar. Vi måste återgå till eurons stabilitet. Utan en styrning av den gemensamma valutan kommer vi aldrig vidare. Ni två som ledare för Tyskland och Frankrike är de rätta att sätta igång detta arbete, sade Rebecca Harms.


– Vi måste tänka om gällande vår flyktingpolitik. Men det kan inte handla om att militarisera våra gränser. Det är bra att samarbeta med Erdoğan, men fel om vi inte också talar om för honom att hans upptrappning mot kurderna förvärrar situationen, tillade hon.


EFDD:s ordförande Nigel Farage (UK)

– När Kohl och Mitterrand kom hit och representerade sina länder var det ett partnerskap av jämlikar. Så är det inte längre. Frankrike har bleknat, är fångat inne i en valuta. Det är ironiskt att ett projekt som är utformat för att hålla tysk makt under kontroll nu lett till ett av Tyskland dominerat Europa, sade Nigel Farage.


ENF:s ordförande Marine Le Pen (FR)

– Tack Angela Merkel, för att du gör oss den äran att komma hit tillsammans med vicekanslern för provinsen Frankrike, sade ENF-gruppens ledare Marine Le Pen.

– Jag kan inte kalla dig president, eftersom du inte utövar din roll som din företrädare gjorde, sa hon till François Hollande, och fortsatte: – Republikens president är den som garanterar den franska konstitutionen och inte underkastar sig politik som bestäms i Berlin, Bryssel eller Washington, utan försvarar vår självständighet. Ändå är det inte vad du gör. Snarare tvärtom, då du till kansler Merkels ansvarslösa prat om att välkomna tusentals flyktingar applåderar med bägge händer. När hon lite senare stänger sina gränser applåderar du också.


Avslutning av Tysklands förbundskansler Angela Merkel

Sammanfattningsvis pekade Angela Merkel ut att kompromisser ligger till grund för varje europeisk överenskommelse, men att alla 28 EU-länder måste delta. Hon lade till att stats- och regeringscheferna också representerade nationalstaterna och deras parlament och att alla kontakter med de nationella parlamenten är viktig: – Utan dessa broar kan Europa inte komma vidare.


Förbundskanslern understrykte avslutningsvis att Europa kan ståta med många framgångar, som förberedelserna inför klimatkonferensen:

– En bra klimatkonferens är också ett sätt att förhindra framtida flyktingkriser.

 

Frankrikes president François Hollande

– Om vi är här, förbundskanslern och jag, så är det för att det var två krig mellan Tyskland och Frankrike under förra århundradet. Och det var Tyskland och Frankrike, i kölvattnet av denna tragedi, som ville göra det möjligt för Europa att bygga sig självt. Det är därför som våra länder alltid velat ta initiativ till nya europeiska institutioner, sade François Hollande.

– För Europas framtid så finns det flera vägar att gå. Om man kör i sicksack mellan olika vägar är det inte lätt att få styrfart. Men vi vill arbeta med er på det stärkta samarbetets väg. Vi behöver ett Europa som är starkare än i dag. Det första ansvaret är en gemensam försvars-, migrations- och asylpolitik ... Om vi inte vill stärka Europa så måste vi lämna det, sammanfattade han.