Plenaröppnandet: Schulz uppmärksammade Tjernobyl 

Pressmeddelande 
Plenarsammanträde 
 
 

Dela den här sidan: 

Öppnandet av den andra plenarsessionen i april (Bryssel)  

Europaparlamentets talman Martin Schulz öppnade dagens plenarsession genom att påminna om offren och hjältarna i samband med kärnreaktorolyckan i Tjernobyl för trettio år sedan i dagens Ukraina. Explosionen och härdsmältan i reaktor fyra orsakade ett stort radioaktivt moln som förorenade stora delar av Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Centraleuropa och områden ända upp till Nordkap. – Den här katastrofen påminner oss om Europas plikt att se till att kärnreaktorer är säkra, sa Schulz.

Inte ens i dag går det exakt att avgöra hur många människor som insjuknade eller dog till följd av den radioaktiva strålningen, en debatt som är kontroversiell. De döda beräknas uppgå från femtusen till hundratusentals, noterade Schulz.


Han hyllade de hjältar, mestadels unga män, som skickades ut utan ordentlig utrustning eller varning för att försöka begränsa den radioaktiva strålningen, och fick betala med sina liv.


Tjernobyl förblir än i dag en ruin, ett minnesmärke över katastrofen - och även ett problem. Den nya skyddande sarkofagen, som är tänkt att ersätta den tillfälliga som byggdes 1986, ska färdigställas tidigast under 2017. Den beräknade kostnaden för projektet är 1,5 eller till och med två miljarder euro, sa Schulz.


– Bortom de vanliga politiska tvisterna om användandet av kärnkraft så måste vi åtminstone se till att kärnkraftverk i Europa är säkra, liksom vår miljö i allmänhet. Det är varningen och kravet som härdsmältan i Tjernobyl lämnade efter sig för trettio år sedan, avslutade Schulz.


Förändringar av agendan

Torsdag

Följande omröstningar lades till:

- Omröstningen om upphävande av Bolesław G. Piechas (ECR, PL) immunitet

- Omröstningen om begäran om samråd med Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om inrättande av en europeisk pelare för sociala rättigheter