Tryggad gasförsörjning för alla EU-länder 

Pressmeddelande 
Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

  • Grannländer ska hjälpa varandra att hantera gasförsörjningskriser,

 

  • Gränsöverskridande solidaritet: dela med sig av gas om nödvändigt,

 

Öppenhet gällande gasförsörjningsavtal.

Genom nya regler som parlamentet godkände på tisdagen kommer EU-länder som står inför en gasförsörjningskris att kunna räkna med hjälp från grannländerna.

Tillräckliga gasleveranser till hushåll, fjärrvärmenät, samt kunder som tillhandahåller grundläggande samhällstjänster (till exempel sjukhus) prioriteras. Ett EU-land kan på egen hand aktivera solidaritetsmekanismen och uppmana andra EU-länder att hjälpa till med att motverka en allvarlig gasförsörjningskris.

 

Regionalt samarbete för att hantera gaskriser

 

De nya reglerna kategoriserar EU-länder i ”fyra riskgrupper”, och de kommer att delta i ett ”riskanknutet samarbete”, samt göra gemensamma riskbedömningar och vidta gemensamma förebyggande åtgärder och krisåtgärder.

 

Det kommer vidare att finnas tre nivåer för energiförsörjningskriser - tidig varning, beredskap och kris. EU-länderna kommer själva att kunna utropa ett krisläge genom att informera EU-kommissionen och de ansvariga myndigheterna, dels i sin riskgrupp, dels i de angränsade EU-länderna.

 

Öppenhet gällande gasförsörjningsavtal

 

EU-kommissionen har rätt att begära tillgång till alla gasförsörjningsavtal som är av vikt för försörjningstryggheten (motsvarande 28 procent av den årliga gaskonsumtionen i ett EU-land). EU-kommissionen kan också kräva att få ta del av detaljerna från andra kommersiella avtal som är relevanta för ingående av ett gasförsörjningsavtal, inklusive gasinfrastrukturkontrakt.

 

Den nya förordningen godkändes med 567 ja-röster, 101 nej-röster och 23 nedlagda röster.

 

Så fort rådet har godkänt den reviderade förordningen om att trygga naturgasförsörjningen så kommer den att publiceras i Europeiska unionens officiella tidning, och träder sedan i kraft 20 dagar efter publiceringen.

 

Snabba fakta

 

Den nya förordningen utgör en central del i paketet för hållbar energi som presenterades av EU-kommissionen i februari 2016. Tillsammans med den reviderade lagen om internationella avtal (som antogs i mars 2017) främjar lagpaketet öppenheten på gasmarknaden och stärker EU:s motståndskraft mot avbrott vad gäller gasförsörjning. En lista över EU-länder som inkluderas i de fyra ”riskgrupperna” finns i bilaga 1 i förordningen.