Ny beräkning om en möjlig mandatfördelning i nästa Europaparlament 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

I dag publicerar Europaparlamentet den sista beräkningen om en möjlig mandatfördelning i nästa kammare (751 platser), baserad på en sammanställning av nationella opinionsundersökningar.

Senaste sammanställningen om en möjlig mandatfördelning i nästa Europaparlament  

Europaparlamentet har publicerat den fjärde och sista sammanställningen av nationella opinionsundersökningar (genomförda i alla 28 EU-länder fram till den 15 april 2019). Utifrån undersökningarna har institutionen gjort en beräkning av hur dessa siffror skulle översättas till en ny tänkbar mandatfördelning i Europaparlamentet om det vore val i dag. Statistiken baserar sig på ett urval av tillförlitliga opinionsundersökningar som genomförts av nationella opinionsinstitut i medlemsländerna och sammanställts av Kantar public på uppdrag av Europaparlamentet. Underlaget grundar sig bland annat på 43 särskilda undersökningar med fokus på EU-valet från 21 länder.

Informationen i den senaste beräkningen, som publicerades den 29 mars, har också uppdaterats för att underlätta för jämförelser i samband med att Storbritannien nu väntas delta i nästa EU-val.

Partierna är fördelade enligt nuvarande politiska grupper eller där de är anslutna till ett europeiskt politiskt parti. Alla nya politiska partier och rörelser som inte deklarerat sina avsikter är kategoriserade som ”övriga”.

All statistik kan laddas ner från Europaparlamentets pressmaterial inför EU-valet.

Valdagen i Sverige är söndagen den 26 maj.