Emily O’Reilly återvald som Europeisk ombudsman 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Emily O’Reilly återvaldes som Europeisk ombudsman efter tre omröstningsomgångar i kammaren i Strasbourg.  

Europaparlamentet återvalde på onsdagen den sittande Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly för den kommande mandatperioden. Hon fick stöd av 320 ledamöter i den slutna omröstningen.

Ombudsmannens ansvarsområde är mycket omfattande. Det är genom ombudsmannen som EU:s medborgare kan få upprättelse i fall av administrativa missförhållanden vid EU:s institutioner, organ eller byråer. Ombudsmannen kan starta utredningar på antingen eget initiativ eller genom att följa upp klagomål som skickats in av allmänheten.

Emily O’Reilly återvaldes som Europeisk ombudsman efter tre omröstningsomgångar i kammaren i Strasbourg. Hon arbetade tidigare som journalist och var också Irlands ombudsman i tio år innan hon valdes till sin nuvarande tjänst 2013.

Fem kandidater

Totalt ställde fem kandidater upp i den första omröstningsomgången, inklusive den svenska tidigare Europaparlamentarikern Cecilia Wikström, som ägde rum redan på tisdagen, följt av fyra kandidater i den andra omgången på onsdagen. I den tredje omröstningsomgången fick Europaparlamentets ledamöter välja att lägga sin röst på antingen Emily O’Reilly eller den estniska kandidaten Julia Laffranque, det vill säga de två kandidater som dessförinnan hade fått flest röster i de två tidigare omgångarna, i enlighet med de gällande reglerna.

Övriga kandidater var Giuseppe Fortunato (Italien) och Nils Muižnieks (Lettland).

Alla kandidater till ny ombudsman frågades också ut i Europaparlamentets utskott för framställningar (PETI) den tredje december. Emily O’Reilly åtog sig under utfrågningen att fortsätta sitt arbete med att göra EU:s förvaltning till en förebild, genom att aktivt arbeta för att främja EU-medborgarnas rättigheter, och försöka tvätta bort bilden av EU:s institutioner som avlägsna och elitistiska.

Bakgrundsinformation

Europeiska ombudsmannen är en oberoende och opartisk instans som håller EU:s institutioner och organ (förutom EU-domstolen) ansvariga för deras handlingar samt främjar god förvaltning. Ombudsmannen hjälper människor, företag och organisationer som stöter på problem med EU:s administration genom att utreda klagomål om administrativa missförhållanden inom EU:s institutioner och organ, men även genom att proaktivt titta närmare på mer omfattande systemproblem.

Den nuvarande Europeiska ombudsmannen är irländskan Emiliy O’Reilly. Hon tillträdde tjänsten i juli 2013 och blev då den första kvinnliga Europeiska ombudsmannen någonsin. Hennes företrädare på posten var finländaren Jacob Söderman (1995-2003) och greken Paraskevas Nikiforos Diamandouros (2003-2013).