Dela den här sidan: 

Charles Michel medgav att det senaste EU-toppmötet om långtidsbudgeten misslyckats  
  • Det senaste EU-toppmötet en besvikelse
  • Den nuvarande hälsokrisen med coronaviruset visar på behovet av en stark EU-budget
  • Det misslyckade budgetförslaget på rådets bord skulle ha gjort EU ”irrelevant”

Europaparlamentet beklagar att EU-länderna ännu inte är redo att ge EU tillräckliga resurser för att hantera dagens stora politiska utmaningar.

”Hellre inget avtal än ett dåligt avtal”, framhöll ledamöterna under tisdagens plenardebatt i kammaren i Bryssel, som fokuserade på det senaste EU-toppmötet som slutade utan en uppgörelse mellan EU:s stats- och regeringschefer om Europeiska unionens nästa långtidsbudget för 2021-2027. De uppmanade EU-kommissionen att presentera en beredskapsplan med anledningar av de förseningar som väntas uppstå, för att skydda mottagare av EU-medel som t.ex. lantbrukare, städer, regioner, studenter, forskare, företagare och olika organisationer runt om i Europa.

Efter att Europeiska rådets ordförande Charles Michel inlett debatten med att medge att det senaste EU-toppmötet om långtidsbudgeten misslyckats tog ledamöterna vid och kritiserade det budgetförslag som för närvarande ligger på EU-ländernas regeringars bord. Kammaren anser att förslaget skulle göra EU ”irrelevant” och är ”skandalöst”, särskilt med tanke på den nuvarande krisen med migranter och flyktingar som försöker ta sig över den grek-turkiska gränsen och utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, då Charles Michel föreslagit nedskärningar vad gäller EU:s finansiering av olika program för både flyktingar och forskning.

Du kan se interventionerna från de olika talarna igen här.