Europaparlamentet håller extra plenarsammanträde 26 mars 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Europaparlamentet har beslutat att hålla ett extra plenarsammanträde den 26 mars för att möjliggöra genomförandet av brådskande åtgärder  

Talmannen och ledarna för de politiska grupperna har beslutat att hålla ett extra plenarsammanträde på torsdag den 26 mars för att göra det möjligt att genomföra brådskande åtgärder.

Europaparlamentets talman och ledarna för de politiska grupperna (Talmanskonferensen) höll ett informellt möte på torsdag morgon. De godkände genom ett skriftligt förfarande Europaparlamentets talman David Sassolis förslag att kalla till ett extraordinärt plenarsammanträde nästa torsdag, den 26 mars, i Bryssel för att debattera och rösta om de tre första lagförslagen som EU-kommissionen har lagt fram för att ta itu med effekterna av covid-19-pandemin i medlemsländerna.

Europaparlamentets talman Sassoli sa: “Europaparlamentet gör sitt jobb och kommer även fortsättningsvis att göra det. Europaparlamentet bör förbli öppet, eftersom ett virus inte kan sänka demokratin. Vi är den enda EU-institutionen som är vald av EU:s medborgare och vi vill fortsätta att representera och försvara dem”.

På agendan:

  • Investeringsinitiativet mot coronaeffekten, som anslår 37 miljarder euro inom ramen för sammanhållningspolitiken till kampen mot coronaviruskrisen i medlemsländerna.
  • Ett lagförslag om att utvidga EU:s solidaritetsfond så att den även omfattar en folkhälsokris.
  • Ett lagförslag från EU-kommissionen om att stoppa de så kallade spökflygen med anledning av covid-19-utbrottet.


Det är viktigt att Europaparlamentet snabbt antar dessa lagförslag för att erbjuda konkret stöd till medborgarna och till medlemsländerna in denna situation som saknar motstycke.

Europaparlamentets presidium kommer att anta specifika åtgärder för plenarsammanträdet för att garantera att omröstningen kan ske på distans. Detta plenarsammanträde kommer att formellt ersätta sessionen som var planerad till den 1-2 april.