Europas framtid – dialog med allmänheten för att bygga ett mer motståndskraftigt Europa 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Europaparlamentets talman David Sassoli, Portugals premiärminister António Costa och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.  

I dag har talman David Sassoli, Portugals premiärminister António Costa, och kommissionsordförande Ursula von der Leyen undertecknat förklaringen om konferensen om Europas framtid.

Detta banar väg för att inleda ett antal debatter och samtal som kommer att göra det möjligt för människor från hela Europa att dela med sig av sina idéer för att forma Europas framtid.

- Det här utgör en ny start för Europeiska unionen och för alla invånare i unionen, säger Europaparlamentets talman David Sassoli. Konferensen om Europas framtid kommer att bli en unik möjlighet för alla invånare i unionen och vårt civilsamhälle att forma Europas framtid – ett gemensamt projekt för en välfungerande europeisk demokrati. Vi uppmanar alla att göra sin röst hörd för att bygga det som kommer att bli morgondagens Europa. Det som kommer att bli DITT Europa.

- Sammankallandet av konferensen om Europas framtid är ett budskap om tillit till och hopp inför framtiden som vi sänder ut till invånarna i Europa, säger Portugals premiärminister António Costa, i egenskap av företrädare för ordförandeskapet för rådet. Med tillit kommer vi att övervinna pandemin och krisen. Och hoppet om att vi tillsammans kommer att bygga ett rättvist, grönt och digitalt framtida Europa.

- I dag uppmanar vi alla invånare i Europa att göra sin röst hörda, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Att berätta vilket slags Europa de vill leva i, forma det och delta för att hjälpa oss att bygga det. Invånarnas förväntningar är tydliga. De vill kunna uttala sig om Europas framtid i frågor som påverkar deras liv. Vårt löfte är också tydligt. Vi kommer att lyssna. Och sen kommer vi att agera.

Konferensen har ålagt sig själv målet att ge allmänheten en viktigare roll när det gäller att forma EU:s politik och ambitioner, förbättra unionens motståndskraft mot kriser, såväl ekonomiska som hälso- och sjukvårdsrelaterade. Den kommer att skapa ett nytt allmänt forum för ett öppet, inkluderande, transparent och strukturerat samtal med européer om de frågor som är viktiga för dem och som påverkar deras vardag.

Den gemensamma förklaringen innebär en icke uttömmande förteckning över möjliga ämnesområden för konferensen. Här nämns bland annat hälsa, klimatförändringarna, social rättvisa, digitalisering och EU:s roll i världen, och hur den demokratiska processen kan stärkas i styrningen av EU. Dessa ämnen sammanfaller med övergripande EU-prioriteringar och de frågor som lyfts av allmänheten i opinionsundersökningar. I slutändan kommer de invånare som deltar att bestämma vilka ämnen som kommer att diskuteras under konferensen.

Vad händer nu?

Konferensen lyder under de tre institutioner som leder det här arbetet, och fungerar som ett gemensamt ordförandeskap. En styrelse som företräder de tre institutionerna kommer att bildas inom kort och de nationella parlamenten kommer att få observatörsstatus. Styrelsen kommer att granska arbetet vid konferensen, och förbereda konferensens plenarsammanträden, däribland allmänhetens synpunkter och uppföljning av dem.

Bakgrund

Genom den gemensamma förklaringen fastställs konferensens omfattning, struktur, mål och principer. Den utgör grunden för medborgarledda evenemang, som ska samordnas med civilsamhället och intressenter på alla nivåer, nationella och regionala parlament, Regionkommittén, Ekonomiska och sociala kommittén, arbetsmarknadens parter och den akademiska världen. Deras deltagande i processen är av största vikt för att nå ut på bästa sätt och få allmänheten att delta.

Konferensen kommer att använda olika slags forum, både digitala och när så är möjligt fysiska sammankomster, så länge covid-19-bestämmelserna respekteras. En interaktiv flerspråkig digital plattform kommer att göra det möjligt för allmänheten och intressenter att lämna in förslag på nätet, och hjälpa dem att delta i eller anordna evenemang.

Plattformen och alla evenemang som anordnas inom ramen för konferensen ska utgå från principerna om inkludering, öppenhet och transparens, och samtidigt respektera integriteten och EU:s dataskyddsbestämmelser. Europeiska medborgarpaneler som anordnas på EU-nivå ska sändas och alla bidrag som lämnas in digitalt ska offentliggöras.

Syftet med konferensen är att nå slutsatser som kan vägleda riktningen för Europas framtid.