Parlamentet kräver fler EU-sanktioner mot Belarus efter kapningen av Ryanairs flyg 

Pressmeddelande 
Plenarsammanträde 
 
 

Dela den här sidan: 

  • Parlamentet fördömer skarpt tvångslandningen av Ryanairs flight FR4978 i Minsk och frihetsberövandet av journalisten Raman Pratasevitj och Sofia Sapega 
  • ”Kapningen” av flygplanet utgör statsterrorism, anser ledamöterna 
  • EU måste införa sanktioner mot de ansvariga 
  • Stäng av Belarus från internationella idrottsevenemang, inklusive EM, VM och Tokyo-OS 
Parlamentet kräver ett omedelbart och villkorslöst frigivande av Raman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega ©AP/Sergei Grits  

Europaparlamentet uppmanar EU att straffa de inblandade i tvångslandningen av Ryanairs flight FR4978 i Minsk den 23 maj och gripandet av den belarusiske journalisten Raman Pratasevitj.

I en resolution som antogs på torsdagen med 626 röster för, 16 röster emot och 36 nedlagda röster fördömer parlamentsledamöterna kraftfullt den belarusiska regimens kapning av Ryanairs flight FR4978 den 23 maj och beskriver handlingen som ”statsterrorism”. De kräver också ett omedelbart och villkorslöst frigivande av Raman Pratasevitj och Sofia Sapega samt av alla andra journalister och politiska fångar i Belarus.

Ytterligare EU-sanktioner krävs

Resolutionen uppmanar rådet att så snart som möjligt komplettera EU:s sanktionsförteckningar genom att inkludera de personer och enheter som var inblandade i ingripandet för att tvinga ned Ryanairs flight samt i bortförandena.

EU måste också så snart som möjligt gå vidare med nästa paket med sanktioner mot de personer och enheter som deltog i eller medverkade till valfusk förra året eller de efterföljande människorättskränkningarna i Belarus. Parlamentet vill se sanktioner mot åklagare, domare och anställda inom brottsbekämpande myndigheter som har del i förtrycket, samt mot personer som arbetar för regimen med propaganda, medier, desinformation och stöder President Aleksandr Lukasjenko. Det inkluderar till exempel Marat Markov, som intervjuade Raman Pratasevitj på ONT-kanalen den 2 juni.

Ledamöterna efterlyser dessutom ekonomiska och sektorsvisa sanktioner mot viktiga belarusiska industrier, särskilt råolja och oljeprodukter, kaliumklorid, stål och träbearbetningsindustrin. Ekonomiskt stöd till den belarusiska regimen måste strikt nekas, inga nya krediter till belarusiska banker beviljas och alla investeringar i infrastrukturprojekt eller ekonomiska åtaganden måste stoppas, enligt resolutionen.

Parlamentet uppmanar också EU-kommissionen att vidta åtgärder för att förhindra att europeiska finansinstitut förvärvar obligationer eller andra finansiella instrument som utfärdats av den belarusiska staten och anknutna offentliga institutioner.

Stäng av Belarus från internationella idrottsorgan och evenemang

Resolutionen begär också att Belarus ska stängas av från internationella idrottsorgan och evenemang, inklusive EM, VM och Tokyo-OS. Parlamentet uppmanar dessutom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att frånta det statliga belarusiska tv-bolaget TVR dess sändningsrättigheter till fotbolls-EM 2020 och att i stället ge dem kostnadsfritt till det oberoende bolaget Belsat TV.

Texten tar dessutom upp en rad andra frågor som rör förbindelserna mellan EU och Belarus och kommer att finnas tillgänglig i sin helhet här. (10.06.2021)

Inför omröstningen debatterade parlamentsledamöterna också de fortsatta systematiska kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Belarus med EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Du kan se debatten som hölls den 8 juni igen här (hela debatten) och här (utdrag från debatten).