Gemensam laddare: efterlängtat förslag på begäran av Europaparlamentet 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Kasserade och oanvända laddare beräknas resultera i 11 000 ton e-avfall varje år. © EP  

Under det senaste decenniet har Europaparlamentet drivit på för ett förslag om en gemensam laddare för att ta itu med elektroniskt avfall och göra livet enklare för konsumenter.

Europaparlamentet och dess utskott för den inre marknaden och konsumentskydd har i flera år insisterat på en gemensam lösning för laddare och har kontinuerligt uppmanat kommissionen att agera i flertalet initiativbetänkanden, resolutioner och frågor till kommissionärerna.

Under 2014 drev Europaparlamentet starkt på för en gemensam laddare för alla mobiltelefoner under förhandlingarna om direktivet om radioutrustning.

Sedan dess har flera andra parlamentsinitiativ direkt eller indirekt krävt att mobiltelefonladdare ska standardiseras. Den 30 januari förra året antog kammaren en resolution som uppmanade kommissionen att anta en standard för en gemensam laddare snarast möjligt.

I en resolution från den 10 februari i år om den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin uppmanade parlamentsledamöterna dessutom kommissionen att skyndsamt föreslå en gemensam laddare för smarta telefoner och liknande enheter för att på bästa sätt säkerställa standardiserade, kompatibla och interoperabla laddningsalternativ. De uppmanade också kommissionen att utarbeta en frikopplingsstrategi för laddare och ta fram harmoniserad märkning.

Citat

Uttalande av Anna Cavazzini (De gröna/EFA, Tyskland), ordförande för Europaparlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentskydd, om kommissionens nya förslag om en gemensam laddare som presenterades i går:

"Under det senaste decenniet har Europaparlamentet drivit på för att kommissionen ska lägga fram ett förslag om en gemensam laddare i syfte att ta itu med e-avfall, göra livet enklare för konsumenter och ge dem möjlighet att göra hållbara val.

Detta initiativ innehåller många delar som är viktiga för vårt utskott, till exempel harmoniseringen av laddarna som möjliggör en smidigt fungerande inre marknad, en hög konsumentskyddsnivå och en minskning av det elektroniska avfallet.

Vi måste äntligen göra oss av med kablarna i våra lådor. Vi har fått nog av att ha fel laddkabel i ryggsäcken för den enhet vi har med oss. Enhetliga laddningskablar kommer att hjälpa konsumenterna att spara pengar och spara planetens resurser.

Elektronisk utrustning fortsätter att utgöra ett av de snabbast växande avfallsflödena i EU. Det är särskilt viktigt att de föreslagna reglerna inte bara gäller smarta telefoner utan även surfplattor och andra mobila enheter, vilket parlamentet har begärt. Den snabba teknikutvecklingen måste beaktas, särskilt eftersom kommissionen redan har slösat bort så mycket tid.

Parlamentet kommer nu att arbeta med detta lagstiftningsförslag. Vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa ett smidigt samarbete med kommissionen och rådet för att nå en överenskommelse som kommer att gynna såväl de europeiska konsumenterna som branschen, med målen för den europeiska gröna given i centrum."