Pegasusprojektet får Daphne Caruana Galizias journalistpris  

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Priset delas ut varje år i anslutning till Daphne Caruana Galizias dödsdag den 16 oktober  

Torsdagen den 14 oktober 2021 överlämnades Daphne Caruana Galizias journalistpris till journalisterna på Pegasusprojektet, som samordnas av Forbidden Stories.

Prisceremonin hölls i Europaparlamentets presscentrum och öppnades av talman David Sassoli.

Mellan den 22 juni och den 1 september 2021 skickade fler än 200 journalister från 27 EU-länder in sina reportage till juryn.

Anthony Bellanger, generalsekreterare för Internationella Journalistfederationen, IFJ, överlämnade – på den 29-hövdade EU-juryns vägnar – prissumman på 20 000 euro till företrädarna för medieorganisationen Forbidden Stories, Sandrine Rigaud och Laurent Richard.

Om vinnaren

Forbidden Stories är ett journalistsamarbete med målet att fortsätta undersökningar som påbörjats av mördade, fängslade eller hotade journalister.

Sedan bildandet 2017 har Forbidden Stories och dess partner fullföljt Daphne Caruana Galizias undersökningar, men också det arbete som efterlämnats av journalister som mördats för att ha granskat de mexikanska kartellernas miljöbrott.

Med fler än 30 nyhetsorganisationer världen över och nästan 100 journalister har Forbidden Stories tillgång till ett nätverk med stark tro på journalistiskt samarbete. För sitt arbete har Forbidden Stories vunnit priser över hela världen, däribland Europeiska presspriset och Georges Polk-priset.

Om vinnarbidraget

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Forbidden Stories

Kort sammanfattning av vinnarstoryn:

En läcka utan motstycke på mer än 50 000 telefonnummer som valts ut för övervakning av det israeliska företaget NSO:s kunder visar hur denna teknik systematiskt har missbrukats i åratal. Forbidden Stories och Amnesty International hade ända sedan 2016 tillgång till telefonnummer som NSO:s kunder valt ut i mer än 50 länder.

Journalisterna i Pegasusprojektet – mer än 80 reportrar från 17 medieorganisationer i tio länder, samordnade av Forbidden Stories och med tekniskt stöd från Amnesty Internationals säkerhetslabb – gick igenom telefonlistorna och lyckades få en titt bakom kulisserna av det här övervakningsvapnet, något som aldrig tidigare hade varit möjligt.

Forbidden Stories uppdagade, i motsats till vad NSO hade påstått i åratal och trots en nyligen publicerad öppenhetsrapport, att spionprogrammet hade missbrukats på bred front. De läckta uppgifterna visade att minst 180 journalister hade valts ut i länder som Indien, Mexiko, Ungern, Marocko och Frankrike. Bland de potentiella måltavlorna fanns människorättsförsvarare, forskare, företagare, jurister, läkare, fackföreningsledare, diplomater, politiker och flera statschefer.

Läs mer om Pegasusprojektet här:

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Forbidden Stories

Om priset

Daphne Caruana Galizia-priset instiftades efter ett beslut av Europaparlamentets presidium i december 2019 som en hyllning till Daphne Caruana Galizia, den maltesiska korruptionsbekämpande undersökande journalisten och bloggaren som mördades i ett bilbombsattentat 2017.

Priset delas ut varje år i anslutning till Daphne Caruana Galizias dödsdag den 16 oktober och belönar utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden och principer: mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna. Priset delas ut för första gången i år.

Priset är öppet för yrkesverksamma journalister och professionella journalistteam oavsett nationalitet. De kan skicka in grävande journalistiska reportage som har publicerats eller sänts via mediebolag baserade i något av EU:s 27 medlemsländer. Målet är att stödja och lyfta fram betydelsen av professionell journalistik när det gäller att skydda frihet, jämlikhet och lika möjligheter.

Den oberoende juryn bestod av företrädare för press och civilsamhälle från de 27 EU-länderna samt representanter för de stora europeiska journalistförbunden.

Prissumman på 20 000 euro visar på Europaparlamentets starka stöd för grävande journalistik och betydelsen av fri press.