Jämställdhet: Bättre arbetsmöjligheter för kvinnor och minskade löneskillnader 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

  • Löneklyftan mellan kvinnor och män i EU (ca 14 %) måste bort 
  • Det behövs även riktade insatser och lagstiftning för att åtgärda könsrelaterat våld och skydda offren 
  • Med den nuvarande takten kommer det att ta minst 60 år för EU att uppnå fullständig jämställdhet 
Enligt senaste jämställdhetsindexet kommer det att dröja minst 60 år innan EU uppnår fullständig jämställdhet ©AdobeStock/Monster Ztudio  

Parlamentet vill att EU och medlemsländerna föreslår konkreta åtgärder för kvinnors rättigheter och ökad jämställdhet i EU.

På onsdagen antogs ett betänkande med 500 röster för, 105 röster emot och 87 nedlagda röster, där ledamöterna på nytt betonade att lika lön och likabehandling är en central förutsättning för att kvinnor ska kunna åtnjuta lika rättigheter, ekonomiskt oberoende och karriärutveckling.

Parlamentet är bekymrat över den fortsatta löneklyftan (ca 14 %) och pensionsklyftan (ca 30 %) i EU, men också över kvinnors ofta otrygga arbetsvillkor. Medlemsländerna uppmanas att vidta konkreta åtgärder för att se till att kvinnor har lika tillgång till arbetsmarknaden och sysselsättning, och att de har lika lön och lika arbetstagarrättigheter. För att driva igenom detta bör företag exempelvis bestraffas om de inte följer arbetslagstiftningen. Parlamentet välkomnar kommissionens förslag om bindande åtgärder för insyn i lönesättningen, men betonar att det inte räcker med enbart insyn i lönesättningen för att komma åt den djupt rotade ojämställdheten.

Garanterad balans mellan arbete och privatliv

För att se till att alla, oavsett kön, har rätt till arbete och till balans mellan yrkesliv och privatliv uppmanar Europaparlamentet EU och medlemsländerna att stödja mamma- och pappaledighet ännu mer genom att förbättra perioderna av lika och fullt betald ledighet. Ledamöterna vill se flexibla arbetsformer efter mamma-, pappa- och föräldraledighet och mer investeringar i högkvalitativ och lokal barnomsorg.

Stopp för våldet mot kvinnor

Parlamentet konstaterar att pandemin och alla nedstängningar har lett till ökat våld mot kvinnor. Därför uppmanas EU-länderna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de som begår övergrepp identifieras och spåras av polisen. Ledamöterna betonar behovet av särskilda program för att skydda och övervaka offer för våld i hemmet och av åtgärder för att förbättra tillgången till rättslig prövning och skydd.

Som ett led i arbetet mot könsrelaterat våld menar parlamentet att Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Lettland, Litauen och Slovakien bör ratificera Istanbulkonventionen. Ledamöterna anser att det behövs vittgående lagstiftning på det här området.

Garanterad tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

I betänkandet slås det fast att tillgången till sexuell, reproduktiv och annan hälso- och sjukvård är en grundläggande rättighet som inte på något sätt får urvattnas eller dras tillbaka. Parlamentet betonar att kränkningar av sexuella och reproduktiva rättigheter, som exempelvis nekande av säker och laglig abortvård, är en form av våld mot kvinnor och flickor. Ledamöterna uppmanar kommissionen och medlemsländerna att utöka sitt stöd för människorättsförsvarare, vårdgivare som arbetar för att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och civilsamhällesorganisationer på området sexuell och reproduktiv hälsa.

Citat

Föredraganden Sandra Pereira (Vänstern, Portugal): ”Vi behöver en förändring av politiken för att stärka och upprätthålla kvinnors rättigheter. För att ta itu med ojämlikheterna måste vi höja lönerna, främja allmänna offentliga tjänster av hög kvalitet, såsom fri tillgång till hälso- och sjukvård och utbildning, men också tillgång till bostäder och rättvisa. Att bekämpa alla former av våld mot kvinnor måste vara en prioritet. Det är det enda sättet att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.”

Bakgrund

Enligt Europeiska jämställdhetsinstitutets jämställdhetsindex kommer det att dröja minst 60 år innan EU uppnår fullständig jämställdhet. EU:s resultat i indexet har bara ökat med 4,9 poäng sedan 2010. 2021 uppnådde EU-länderna i genomsnitt 68 av 100 poäng, och mer än en tredjedel hade under 60 poäng.