Sanna Marin: EU behöver strategiskt oberoende inom energi, livsmedel, försvar och teknik 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Sanna Marin efterlyste mer europeiskt strategiskt oberoende inför den ryska aggressionen. © European Union, 2022 - Source: EP  

På tisdagen talade Finlands statsminister Sanna Marin i parlamentet och uppmanade EU att stödja Ukraina militärt och öka Europas energioberoende genom främjande av förnybara energikällor.

I sitt tal till ledamöterna i Strasbourg - en del av debattserien ”Detta är Europa” - sade Finlands statsminister Sanna Marin att ukrainarna har bevisat sitt mod och sin uthållighet och att de måste vinna kriget - det finns inget alternativ. Europa måste därför fortsätta att leverera alla typer av stöd till Ukraina och vara redo att anta ännu hårdare sanktioner och visumrestriktioner mot Ryssland, fortsatte hon. Rysslands kortsiktiga agerande har redan lett till en ännu mer enad västallians, framhöll Sanna Marin - inte minst genom att Finland och Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

När det gäller den instabila situationen på energimarknaderna efterlyste Sanna Marin kortsiktiga åtgärder för att sänka elpriset, ta itu med turbulensen på elmarknaderna och problemen med derivathandeln. På medellång och lång sikt kan energikrisen endast lösas genom investeringar i förnybar och koldioxidfri energi, ytterligare överföringsnät och lagringsanläggningar. Investeringar i den gröna omställningen ökar också vårt oberoende, påpekade hon, och därför måste arbetet med EU:s klimatpaket ”Fit for 55” fortlöpa utan att ambitionerna sänks.

EU har bevisat sin förmåga att agera i olika kriser, sade Sanna Marin. Samtidigt har dessa kriser avslöjat sårbarheter, och EU bör nu stärka sitt strategiska oberoende: inom energi, produktion av försvarsmateriel, livsmedelssuveränitet och teknik. När EU hanterar kriser och utmaningar behöver unionen en tillräcklig budget. Samtidigt är en uppluckring av EU:s finanspolitiska regler inte det bästa sättet att reformera EU, och fonden för återhämtning och resiliens var ett engångsinstrument, även om det var nödvändigt, sade statminister Marin. Hon efterlyste också ytterligare förbättringar av EU:s regelbaserade ekonomiska ordning, så att den bättre kan ta hänsyn till sociala frågor, sysselsättning och miljö.

Den nuvarande krisen är inte Europas första och kommer inte heller att bli den sista, avslutade Sanna Marin. Därför uppmanade hon Europa att stå emot rysk energiutpressning, hålla samman och stå bakom sina värden: rättsstatsprincipen, demokrati och mänskliga rättigheter.

Ledamöternas reaktioner

Efter Sanna Marins tal välkomnade ledamöterna Finlands beslut att ansöka om medlemskap i Nato och frågade den finska statsministern om Finlands idéer för att utveckla de europeiska energimarknaderna och energinäten, bland annat med hjälp av sammanlänkningar. De uppmanade till europeisk enighet för att EU ska förbli orubbligt inför energiutpressning och krävde reformer av energimarknaderna. Några ledamöter betonade också vikten av livsmedelssäkerhet och bekämpning av svältkatastrofer för att bemöta den ryske presidenten Vladimir Putins taktik. Vissa talare berörde också de fördelar som den gemensamma europeiska marknaden ger alla EU-länder samt beklagade de svårigheter som kvinnliga ledare, som till exempel Sanna Marin, fortfarande står inför.

Bakgrund

Sanna Marins anförande var den sjätte EU-debatten i serien ”Detta är Europa”. Sedan tidigare har Estlands premiärminister Kaja Kallas (i mars), Italiens premiärminister Mario Draghi (i maj), Irlands premiärminister Micheál Martin (i juni), Kroatiens premiärminister Andrej Plenković (i juni) och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis (i juli) hållit tal i plenum.