Jina Mahsa Amini och Irans kvinnliga proteströrelse tilldelas 2023 års Sacharovpris 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Jina Mahsa Amini och rörelsen Kvinna, Liv, Frihet är mottagare av 2023 års Sacharovpris för tankefrihet © EPA-EFE/WAEL HAMZEH  

Europaparlamentet har tilldelat 2023 års Sacharovpris för tankefrihet till Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, Liv, Frihet” i Iran.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola tillkännagav 2023 års pristagare i plenisalen i Strasbourg på torsdagen, efter ett beslut av parlamentets talmanskonferens (som består av talmannen och ledarna för de politiska grupperna).

"Den 16 september var det ett år sedan Jina Mahsa Amini mördades i Iran. Europaparlamentet står stolt tillsammans med de modiga och trotsiga som fortsätter att kämpa för jämlikhet, värdighet och frihet i Iran. Vi står med dem som, även från fängelset, fortsätter att hålla Kvinna, Liv, Frihet vid liv. Genom att välja dem som pristagare av Sacharovpriset för tankefrihet 2023 minns Europaparlamentet deras kamp och fortsätter att hedra alla dem som har betalat det yttersta priset för frihet", sade Roberta Metsola i samband med tillkännagivandet.

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinna. Hon greps av polis i Teheran den 13 september 2022 för att ha ignorerat Irans strikta lagar om att kvinnor ska bära slöja och dog tre dagar senare på ett sjukhus i Teheran efter att ha utsatts för fysisk misshandel i häktet.

Hennes död utlöste massiva kvinnoledda protester i Iran. Under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet” protesterade de mot hijablagen och andra diskriminerande lagar i landet.

Med anledning av den iranska regimens brutala tillslag mot dessa protester har Europaparlamentet upprepade gånger fördömt den allvarliga människorättssituationen i Iran. I oktober 2022 krävde ledamöterna sanktioner mot de iranska tjänstemän som var inblandade i både Jina Mahsa Aminis död och regimens förtryck. De uttryckte också sitt starka stöd för den fredliga proteströrelsen i Iran. I januari 2023 krävde Europaparlamentet ytterligare sanktioner mot den iranska regimen och att EU skulle föra upp Islamiska revolutionsgardet på sin terroristlista.

Läs mer om de andra finalisterna till Sacharovpriset 2023 här.

Nästa steg

Prisceremonin kommer att äga rum den 13 december 2023 i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg.

Bakgrund

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut av Europaparlamentet varje år. Priset instiftades 1988 för att hedra personer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov och prissumman är 50 000 euro.

Förra året tilldelade Europaparlamentet Sacharovpriset till Ukrainas modiga folk, representerat av sin president, folkvalda ledare och det civila samhället.