Veckans höjdpunkter om EU-valet 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Sjunde juni

Europa röstar!

EU-valet har officiellt inletts! Flera länder erbjuder möjlighet till förtidsröstning - i Estland kan människor rösta online sedan måndagen den tredje juni. I Nederländerna var det valdag på torsdagen den sjätte juni. I dag, den sjunde juni, går irländarna och tjeckerna till valurnorna och resten av Europa följer efter under helgen.

Totalt har cirka 360 miljoner européer möjlighet att rösta för att välja 720 ledamöter till nästa Europaparlament.

Två miljoner 16- och 17-åringar får rösta för första gången - rösträttsåldern är satt till 16 år i Belgien, Tyskland, Malta och Österrike och till 17 år i Grekland. I alla övriga länder måste man vara 18 år för att få rösta.

Information om hur och när man röstar finns på hemsidan för EU-valet.

Nationella beräkningar (från klockan 20.15-20.30) och preliminära valresultat (från klockan 23.15-23.30) kommer att uppdateras i realtid på hemsidan för resultatet i EU-valet.

Bevaka EU-valet i realtid

Journalister kan använda det bildmaterial kopplat till valet som återfinns på EbS eller Europaparlamentets multimediecentrum. Här finns bland annat bilder från en vallokal i en väderkvarn i Nederländerna. EU-medborgare har redan röstat på ön Svartsö i Sverige eller på en färja i finska Kemiönsaari. EU-medborgare från fjorton länder hade också möjlighet att poströsta, däribland grekerna. Bilder från valet kommer att laddas upp under hela helgen - inklusive inspelningar av toppkandidater och ledarna för Europaparlamentets politiska grupper i samband med att de röstar.

Valdagar och valnatten i Bryssel

Europaparlamentet i Bryssel har anpassats för att kunna ta emot över 1000 journalister från fler än 90 länder. Plenisalen har förvandlats till ett stort pressrum. Här finns 700 arbetsytor för journalister, 125 multimedieplatser för stand-up-tagningar, varav 66 i plenisalen. De finns samlade på tre nivåer och en yta som täcker 420 kvadratmeter. Dessutom finns 185 bredbandslinjer på plats.

Mer praktisk information för journalister och en översikt över valdagarna och valnatten finns här.

Bra att veta

  • EU-ländernas ombudsmän och ordförandena för de nationella framställningsutskotten har i ett gemensamt uttalande uppmanat alla röstberättigade medborgare att gå och rösta och betonat behovet av ett starkt medborgerligt engagemang för att stärka de demokratiska institutionerna.
  • Fortfarande osäker på vem du ska rösta på? Några europeiska appar har utvecklats för att hjälpa dig att göra ditt val, till exempel Palumba, EU&I, VoteSwiper eller EuroMPmatch.

Kontakter: