Toppkandidater och valet av EU-kommissionen 

 
 

Dela den här sidan: 

Den stora debatten mellan toppkandidaterna hölls i Bryssel den 15 maj 

De flesta europeiska politiska partier utsåg sina toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande inför EU-valet 2019. Dessa kandidater presenterade och debatterade sina politiska program för Europas framtid i en stor tv-debatt som anordnades den 15 maj.

Toppkandidaterna inför EU-valet 2019

Europeiska folkpartiet - EPP-gruppen

Europeiska folkpartiet (EPP) utsåg den 46-årige tysken Manfred Weber (CSU) till sin toppkandidat i samband med partikongressen i Helsingfors den 8 november 2018.

 • Manfred WEBER 

  Manfred Weber började sin politiska karriär i det bayerska delstatsparlamentet 2002 och valdes till Europaparlamentariker 2004. Sedan 2014 är han också ledare för EPP-gruppen i Europaparlamentet. Manfred Webers akademiska bakgrund omfattar bland annat en examen i teknisk fysik från Münchens universitet. Presskontakt: Marion Jeanne

  Twitter: @ManfredWeber

  Weber Manfred    

Europeiska socialdemokraterna (PES) - S&D-gruppen

I samband med Europeiska socialdemokraternas (PES) Lissabon-kongress den 7-8 december 2018 presenterades den 57-årige nederländaren Frans Timmermans formellt som partiets ende toppkandidat.

 • Frans TIMMERMANS 

  Frans Timmermans (PvdA) innehar för närvarande posten som EU-kommissionens förste vice ordförande. Han valdes till ledamot av det nederländska parlamentet för första gången 1998 och tjänstgjorde som landets utrikesminister mellan 2012 och 2014. Frans Timmermans har en examen i litteratur och franska från Radbouduniversitetet i Nijmegen. Presskontakt: Tim McPhie

  Twitter: @timmermansEU

  Timmermans Frans    
 • Jan ZAHRADIL 

  Den 55-årige tjecken är i dag Europaparlamentariker och tillhör gruppen Alliansen konservativa och reformister i Europa (ECR).

  Innan han valdes till Europaparlamentariker 2004 var Jan Zahradil parlamentsledamot i hemlandet. Han har en bakgrund inom forskningsvärlden och en ingenjörsexamen från Prags universitet. Presskontakt: Eva Bouchalová

  Twitter: @zahradilJan

  Zahradil Jan    

Alliansen liberaler och demokrater för Europa - ALDE-gruppen

Vid sitt partimöte i Bryssel den 21 mars 2019 utsåg partiet Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) sitt team med sju toppkandidater (”Team Europe”) inför EU-valet.

Europeiska gröna partiet - Den gröna/EFA-gruppen

Ska Keller, 37, och Bas Eickhout, 42, utsågs till Europeiska gröna partiets toppkandidater i samband med partikongressen i Berlin den 23-25 november 2018.

 • Ska KELLER 

  Ska Keller (Allians 90/De gröna, Tyskland) har studerat islamologi, turkologi och judaistik vid Freie Universität Berlin och Sabanci University i Istanbul. Hon valdes till Europaparlamentariker för första gången 2009 och var också Europeiska gröna partiets toppkandidat 2014. Ska Keller är för närvarande medordförande för Den gröna/EFA-gruppen i Europaparlamentet. Presskontakt: Sophia Borchert

  Twitter: @SkaKeller

  Bas Eickhout (GroenLinks, Nederländerna) har studerat kemi och miljövetenskap vid Radbouduniversitetet i Nijmegen och tidigare varit verksam som forskare vid Nederländernas miljöplaneringsbyrå. Han har varit Europaparlamentariker sedan 2009. Presskontakt: Marjolein Meijer

  Twitter: @BasEickhout

  Main Ska    

Europeiska fria alliansen - Den gröna/EFA-gruppen

Europeiska fria alliansen utsåg 49-årige Oriol Junqueras (ERC, Spanien) till sin toppkandidat i samband med EFA:s möte i Bryssel den 7 mars 2019. Han var tidigare vice ordförande för Generalitat de Catalunya (Kataloniens regionstyre) från januari 2016 till oktober 2017. @junqueras

Presskontakt: Raquel Correa

Europeiska vänsterpartiet - GUE/NGL-gruppen

Europeiska vänsterpartiet utnämnde Violeta Tomič, 56, och Nico Cué, 62, till sina toppkandidater.

 • Nico CUÉ 

  Nico Cué (Belgien) är en ledande person inom den vallonska och internationella fackföreningsrörelsen och var under 12 år generalsekreterare för stålarbetarna i fackföreningen Fédération Générale du Travail de Belgique.

  Violeta Tomič (Levica) har varit ledamot i det slovenska parlamentet sedan 2014.

  Twitter: @DSDVioleta

  Presskontakt: Marika Taendler-Walenta

  Cué Nico official    

Hur fungerar processen med toppkandidater?

Förfarandet med toppkandidater ("Spitzenkandidaten"), som togs i bruk för första gången inför EU-valet 2014, ger EU-medborgarna möjlighet att säga sin mening om kandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande.

Från EU-valet till den nya EU-kommissionen 

Baserat på resultatet i EU-valet föreslår stats- och regeringscheferna en av toppkandidaterna till ny kommissionsordförande - en kandidat som också måste godkännas av Europaparlamentet.

Detta skedde för första gången år 2014, då Europeiska folkpartiets toppkandidat Jean-Claude Juncker utsågs till kommissionens ordförande. Inför 2014 års EU-val hade fem europeiska politiska partier presenterat sina toppkandidater.

Ett europeiskt politiskt parti är ett politiskt parti med verksamhet på europeisk nivå och som består av nationella partier som tillsammans är etablerade i minst en fjärdedel av EU-länderna. Nya finansieringsregler för europeiska politiska partier och stiftelser godkändes i april 2018.