Kapcsolat

A Bizottsághoz intézett kérdések órája

Minden ülésen legfeljebb 90 perces időtartamban lehetőség biztosítható a Bizottsághoz intézett kérdések feltevésére, egy vagy több konkrét horizontális témakörben, melyet az ülés előtt egy hónappal az Elnökök Értekezlete határoz meg.

A formátum a következő:

  • A kérdések órájának konkrét horizontális témája van, és kizárólag a „catch-the-eye” eljáráson alapul, amelynek során a képviselők kérdései és a biztosok válaszai váltják egymást (a képviselőknek egy perc áll rendelkezésükre a kérdés megfogalmazására, a biztosnak pedig két perc áll rendelkezésére a válaszadásra).
  • A kérdések órájára a kiválasztott témához kapcsolódó tárcával rendelkező biztosok kapnak meghívást. A biztosok száma ülésenként legfeljebb kettő (a kiválasztott témáktól függően legfeljebb három).

Kérdések órája a Tanáccsal, a Bizottság elnökével, a Bizottság alelnökével/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével és az eurócsoport elnökével

  • Az Elnökök Értekezlete által megállapított iránymutatásoknak megfelelően külön időkeretet lehet biztosítani a Tanácshoz, a Bizottság elnökéhez, a Bizottság alelnökéhez/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez és az eurócsoport elnökéhez intézett kérdésekre.