Pristupačnost internetske stranice Europarl

Internetska pristupačnost znači da što veći broj osoba s invaliditetom može lako pristupiti informacijama i funkcijama dostupnima na internetu.

Kao tijelo javnog sektora, Europski parlament nastoji svim korisnicima, s invaliditetom ili bez, osigurati jednak pristup informacijama, i to neovisno o uređaju ili softveru kojim se koriste te okruženju u kojem rade. Na taj se način svi mogu koristiti informacijama, uslugama i alatima EP-a.

Parlament nastoji svoje mrežne stranice učiniti dostupnima i aktivno radi na poboljšanju korisničkog iskustva za sve povećavajući pristupačnost i upotrebljivost. To znači da naši proizvodi i sadržaj zadovoljavaju trenutačne norme, uključujući one navedene u Direktivi EU-a o pristupačnosti (Službeni list EU-a), koja je stupila na snagu u prosincu 2016.

Direktivom se od tijela javnog sektora zahtijeva da primjenjuju Preuzmi dokumen europsku normu EN 301 549 na svoje internetske stranice i alate. Ta se norma temelji na najnovijoj verziji smjernica, Smjernice o pristupačnosti internetskog sadržaja (WCAG) 2.1, razina usklađenosti AA.

Smjernice o pristupačnosti internetskog sadržaja izradio je World Wide Web konzorcij (W3C), a one su dio inicijative za lakši pristup internetu. Namijenjene su svim pružateljima internetskih sadržaja, autorima, programerima i dizajnerima.

Pristupačan sadržaj trebao bi ispunjavati četiri načela pristupačnosti :

  1. mogućnost percepcije, što znači da bi sadržaj trebao biti predstavljen tako da ga korisnik barem jednim svojim osjetilom može percipirati. Primjerice, slike se opisuju s pomoću teksta kako bi bile dostupne slabovidnim korisnicima.
  2. operabilnost, što znači da se sadržajem može upravljati s pomoću različitih alata. Primjerice, osobe koje se ne mogu služiti mišem mogu koristiti samo tipkovnicu.
  3. razumljivost, što znači da se koristi jasnim i jednostavnim jezikom te dosljednim sučeljima. To pomaže osobama s kognitivnim poteškoćama ili poteškoćama u čitanju.
  4. stabilnost, što znači da se internetska stranica ili aplikacija mogu upotrebljavati na različitim platformama, preglednicima i uređajima, uključujući asistivnu tehnologiju.

Usklađenost s propisima

Ove se internetske stranice optimiziraju za primjenu Preuzmi dokumen europske norme EN 301 549 i djelomično su usklađene sa Smjernicama o pristupačnosti internetskog sadržaja (WCAG) 2.1, razina usklađenosti AA.

Trebali biste moći:

  • povećati do 300% većinu internetskih stranica bez problema
  • pregledavati većinu internetskih stranica s pomoću tipkovnice
  • pregledavati većinu internetskih stranica s pomoću asistivne tehnologije kao što je čitač zaslona ili mogućnost elektronskog povećanja slike

Unatoč našim naporima za ostvarenje internetske pristupačnosti, može se dogoditi da određeni sadržaj, primjerice videozapisi, još nije optimiziran. Stalno provjeravamo pristupačnost naših internetskih stranica te ćemo je nastaviti poboljšavati.

Povratna informacija

Svojim iskustvom možete nam pomoći poboljšati pristupačnost naših internetskih stranica.

Stoga Vas molimo da nam javite ako se susretnete s bilo kakvim problemom, ako Vam je potreban pristup nedostupnim informacijama ili ako smatrate neko od naših rješenja posebno korisnim. Odgovorit ćemo Vam u kratkom roku.