Az Europarl honlap hozzáférhetősége

A weblap-akadálymentesítés annak biztosítását jelenti, hogy a képességek legszélesebb skálájával rendelkező emberek könnyen hozzáférhetnek az interneten elérhető információkhoz és funkciókhoz.

Közszektorbeli szervezetként az Európai Parlament arra törekszik, hogy minden –fogyatékossággal élő vagy fogyatékossággal nem élő –felhasználó számára egyenlő hozzáférést biztosítson az információkhoz, függetlenül az általuk használt eszköztől vagy szoftvertől, valamint attól, hogy milyen környezetben dolgoznak, hogy felhasználhassák az általunk biztosított információkat, szolgáltatásokat és eszközöket.

A Parlament elkötelezett amellett, hogy weboldalait akadálymentessé tegye, és aktívan dolgozunk azon, hogy a hozzáférhetőség és a használhatóság javítása révén mindenki számára növeljük a felhasználói élményt. E munka részét képezi annak biztosítása, hogy termékeink és tartalmaink megfeleljenek a hatályos szabványoknak, beleértve a 2016 decemberében hatályba lépett, a honlapok akadálymentesítéséről szóló irányelvben (az Európai Unió Hivatalos Lapja) felsoroltakat is.

Az irányelv előírja a közszektorbeli szervezetek számára, hogy weboldalaikon és online eszközeiken az Dokumentum letöltése EN 301 549 európai szabványt alkalmazzák. Ez a szabvány az iránymutatások legutóbbi változatán alapul: Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1. (AA megfelelőségi szint).

A Web Akadálymentesítési Útmutatót a World Wide Web Konzorcium (W3C) készítette a Web-hozzáférhetőségi kezdeményezés részeként. Az útmutató valamennyi webtartalom-szolgáltató, író, fejlesztő és tervező számára készült.

A hozzáférhető tartalomnak meg kell felelnie a weblap-akadálymentesítés négy alapelvének („POUR-elvek”):

  1. Észlelhető – a tartalomnak a felhasználó legalább egyik érzékszerve által érzékelhetőnek kell lennie. Például a képeket a látássérült felhasználók számára alternatív szöveggel írják le.
  2. Működtethető – a tartalom különféle eszközök révén érhető el. Például csak a billentyűzet használata olyan személyek esetében, akik nem tudnak egeret használni.
  3. Érthető – világos és egyszerű nyelvezetet, valamint kiszámítható és következetes interfészeket kell használni. Ez segít a kognitív vagy olvasási nehézségekkel küzdő embereknek.
  4. Robusztus – a weboldalnak vagy alkalmazásnak jól kell működnie a különböző platformokon, böngészőkön és eszközökön, beleértve a támogató technológiát is.

Megfelelőségi státusz

Ezt a honlapot az Dokumentum letöltése EN 301 549 európai szabványt alkalmazása céljából optimalizálják, és részben megfelel a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1., AA szintű szabványának.

Képesnek kell lennie

  • – problémamentesen 300%-ra nagyítani a honlap szinte mindegyik oldalán,
  • – a honlap nagy részén való navigálásra csak billentyűzet használatával,
  • – a honlap nagy részén való navigálásra támogató technológiák, például képernyőolvasó vagy nagyító használatával.

A weblap-akadálymentesítés érdekében tett erőfeszítéseink ellenére előfordulhat, hogy bizonyos tartalmakat, például az egyes oldalakon használt videókat még nem optimalizáltuk. Folyamatosan figyelemmel kísérjük honlapunk hozzáférhetőségét, és folytatjuk az akadálymentesítési elemek tökéletesítését.

Visszajelzés

Tapasztalatainak megosztása segíteni fog bennünket abban, hogy tovább javítsuk honlapunk elérhetőségét.

Kérjük, tájékoztasson bennünket, ha bármilyen problémával szembesül, ha hozzáférhetetlen információkhoz szeretne hozzáférni, vagy ha valamelyik elemet különösen hasznosnak találja. Válaszunkat a lehető leghamarabb megküldjük Önnek.