skip to content
 

Biroul de Legătură al Parlamentului European în Romania - Comunicate de presă, articole şi informări

Ziua Europei 2023

Ziua Europei reprezintă un moment potrivit pentru a aprecia valorile europene și tot ceea ce ne aduce împreună, pentru a transmite un mesaj de unitate și solidaritate, precum și pentru a discuta despre cum ne putem implica în viitorul comunității.

Biroul Parlamentului European în România și Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează în perioada 5-9 mai o serie de acțiuni pentru a marca Ziua Europei în București și alte orașe din țară.

Propuneri de finanțare: proiecte de comunicare pe tema alegerilor europarlamentare din 2024

Faci parte dintr-o organizație non-guvernamentală sau cunoști persoane active în astfel de organizații? Parlamentul European a lansat un apel pentru propuneri de finanțare a unor proiecte de comunicare pe tema alegerilor europarlamentare din 2024. Apelul se adresează societății civile și are drept scop mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europarlamentare din 2024, inclusiv prin creșterea gradului de conștientizare a acestora cu privire la rolul Parlamentului într-un sistem democratic.

Anunţ de participare la licitaţie

Parlamentul European a publicat o licitaţie deschisă în vederea achiziţionării unor servicii de asistență pentru organizarea activităților de comunicare și informare implementate de Biroul de Legătură din România.

 

Femei în prima linie de răspuns la crize

Ziua Internațională a Femeii 2023

Miercuri, 8 martie, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și Centrul EUROPE DIRECT București organizează evenimentul în format bibliotecă vie intitulat „Femei în prima linie de răspuns la crize”.

 

Anunţ de participare la licitaţie:

Punerea în aplicare a programului de formare al Parlamentului European pentru tineri jurnaliști

Parlamentul European a publicat vineri, 17 februarie 2023, un anunţ de participare la licitaţie în vederea atribuirii unui contract de servicii privind punerea în aplicare a unui program de formare pentru tineri jurnalişti.

 

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni

Ești rezident(ă) în Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani și lucrezi la un proiect european? Dacă da, ai putea fi următorul câștigător al premiului Charlemagne pentru tinerii europeni! Înscrie-ți proiectul, primește până la 7 500 EUR și beneficiază de ajutorul de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta în continuare inițiativa.

 

În perioada 19-20 decembrie 2022, Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola va efectua o vizită de lucru în România.

Preşedinta Parlamentului European va avea întâlniri cu Klaus Iohannis, Președintele României; Nicolae Ciucă, Prim Ministrul României; Alina Gorghiu, Președinta Senatului României și cu Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților.

Întâlnirea Președintei Parlamentului European, Roberta Metsola cu Președintele României, Klaus Iohannis va avea loc luni, 19 decembrie, la ora 14:30, la Palatul Cotroceni și va fi urmată de declarații de presă comune.

REPowerEU - Asigurarea securităţii energetice a UE: Energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile

Vineri, 9 decembrie, începând cu ora 10:30, Biroul Parlamentului European în România organizează evenimentul REPowerEU - Asigurarea securităţii energetice a UE: Energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile, la sediul Biroului Parlamentului European în România, str. Vasile Lascăr 31, et. 1, Sala Titulescu. 

 

 

UniPE - Parlamentul European în dialog cu studenții - Iași - 16 noiembrie

Miercuri, 16 noiembrie, începând cu ora 16:00, Biroul Parlamentului European în România organizează un seminar cu studenții Facultății de Filosofie şi Ştiinţe Social–Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

 

 

 

UniPE - Parlamentul European în dialog cu studenții - Cluj - 14 noiembrie

Luni, 14 noiembrie, 10.00-12.00, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează un seminar cu studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

 

 

Conferinţa privind viitorul Europei: paşii de urmat

Biroul Parlamentului European, Reprezentanţa Comisiei Europene şi Institutul European din România vor organiza, în data de 18 noiembrie 2022, între orele 11:00 – 13:30 (ora României), o dezbatere intitulată „Conferinţa privind viitorul Europei. Paşii de urmat”.

Evenimentul se va bucura de participarea membrilor Parlamentului European, reprezentanţilor autorităţilor naţionale şi societăţii civile, a mediului academic, precum şi a ambasadorilor statelor care deţin şi vor deţine în viitorul apropiat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Publicare cerere de propuneri pentru granturi mass-media, în pregătirea alegerilor europene din 2024

Direcţia Generală Comunicare din cadrul Parlamentului European (DG COMM) anunță publicarea unei cereri de propuneri pentru granturi (subvenții) pentru mass-media, având ca obiectiv principal creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la organizarea alegerilor europene din 2024

Premiul Saharov 2022: finaliștii

Finaliștii din acest an ai Premiului Saharov al Parlamentului European pentru libertate de gândire, aleși în ședința comună din 13 octombrie a comisiei pentru afaceri externe și a celei pentru dezvoltare  sunt:

  • Julian Assange, cofondator al Wikileaks
  • Curajosul popor ucrainean, reprezentat de președintele său, liderii aleși și societatea civilă
  • Comisia adevărului din Columbia

Ziua Europei 2022

Cu ocazia Zilei Europei, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează în perioada 3-13 mai o serie de acțiuni la nivel local si la București.

 

Ziua internațională a femeii 2022

 

Vineri, 4 martie, începând cu ora 11:00, Biroul de Legătură al Parlamentului European și Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează o dezbatere online dedicată Zilei Internaționale a Femeii, cu tema „Egalitatea de gen în contextul pandemiei de COVID-19: telemunca și reprezentarea echitabilă a femeilor la nivel decizional”.

#GenerationEU: Promotori ai democrației europene 2022

 

Ajuns la ediția cu numărul 8, proiectul #GenerationEU: Promotori ai democrației europene continuă tradiția de a aduce împreună 20 de tineri dornici să se implice în promovarea valorilor europene în comunitățile locale și care au un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene!

 

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a decedat astăzi la Aviano (Italia), unde a fost spitalizat începând cu 26 decembrie. Eurodeputat din 2009, a fost ales președinte în iulie 2019 pentru prima jumătate a actualei legislaturi

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni (#ECYP2022)

Ești rezident(ă) în UE, cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani și lucrezi la un proiect care ajută la schimbarea Europei? Atunci ai putea fi următorul câștigător/următoarea câștigătoare al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni! Premiul sprijină proiecte conduse de tineri care promovează cooperarea și înțelegerea atât în ​​Europa, cât și la nivel internațional. Aplică acum cu proiectul tău, primește până la 7500 EUR și obține ajutorul de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta în continuare inițiativa. Mai multe detalii aici.

Împreună în UE - „Fit for 55”: Tranziţia către transportul verde şi mobilitatea durabilă

Joi, 4 noiembrie, începând cu ora 11:00, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează conferinţa online Împreună în UE - „Fit for 55”: Tranziţia către transportul verde şi mobilitatea durabilă.
 
Evenimentul aduce în fața publicului un dialog cu membri ai Parlamentului European, autorităţi locale, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi, mediul de afaceri şi publicul larg şi se concentrează pe măsurile europene, incluse în pachetul „Fit for 55”, care vizează dezvoltarea transportului şi mobilităţii durabile în Europa şi în România, ca element cheie pentru atingerea obiectivelor UE de neutralitate climatică.
 
 
 

Publicare cerere de propuneri pentru granturi pentru mass-media - proiecte de comunicare a Conferinței privind viitorul Europei

Direcţia Generală Comunicare din cadrul Parlamentului European (DG COMM) anunță publicarea unei cereri de propuneri pentru granturi (subvenții) pentru mass-media, având ca obiectiv principal creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la Conferința privind viitorul Europei, precum și promovarea participării cetățenilor la dezbaterile propuse prin intermediul platformei online a Conferinței privind viitorul Europei.

Plenul PE.
Miercuri, 16 septembrie, începând cu orele 10.00 (ora României), președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va susține în fața plenului Parlamentului European de la Strasbourg primul său discurs privind Starea Uniunii Europene.
sala de plen cu tineri
Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educației și Cercetării anunță încheierea evaluării proiectelor prezentate în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului național "Euroscola" 2019.
grafic participare alegeri europene
În urma experienței din campania pentru alegerile europene și a consultărilor cu voluntarii #DeDataAstaVotez, am înțeles că publicul dorește să afle (și) mai multe informații cu privire la Uniunea Europeană și instituțiile europene. 
Afis eveniment.
Biroul de legătură al Parlamentului European în România organizează dezbaterea Premiul Saharov al Parlamentului European 2019 în data de 18 octombrie 2019, intervalul orar 11:00-13:00, la sediul Biroului str. Vasile Lascăr, nr. 31, sala de conferințe.
lux logo 2019.
Biroul de Legătură al Parlamentului European în România va organiza, în perioada 18-19 octombrie 2019, Zilele Filmului LUX, la Arad. 
LUX logo 2019
Biroul de Legătură al Parlamentului European în România va organiza, în perioada 18 octombrie-16 noiembrie 2019, Zilele Filmului LUX, la Arad, Iași și Pitești.
Logo PE
Direcția Generală Traduceri a Parlamentului European (DG TRAD) a lansat o procedură de achiziții publice pentru servicii de traducere în 19 limbi țintă.
Vizual Charlemagne 2019
Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni și-a desemnat proiectul câștigător în România: "ISWinT - International Student Week in Timișoara” (Săptămâna Internațională a Studenţilor în Timișoara)
vizual promotori 2019
Cei 30 de Promotori pentru democrație europeană au fost selectați în urma procesului de jurizare. 
promotori 2019_vizual
Te invităm să te înscrii în proiectul "Promotori pentru democraţie europeană" care se desfăşoară în perioada februarie - noiembrie 2019.
logo PE.
Bună seara, România! La mulți ani! Cele mai bune urări pentru noul an! Permiteți-mi, în primul rând, să vă adresez cele mai bune urări pentru noul an. 2019 va fi un an crucial pentru România și pentru Europa.