skip to content
 

Bine aţi venit pe site-ul Biroului de Legătură al Parlamentului European în România

Parlamentul European are 27 de birouri de legătură în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene și 5 antene regionale în orașe mari, altele decât capitalele, din statele membre mai mari.

Acestea sunt primele puncte de contact ale cetățenilor cu Parlamentul European și sunt în subordinea Direcției Generale pentru Comunicare de la Bruxelles. La Bucureşti, Biroul a fost deschis în ianuarie 2006.

Ce face Biroul de Legătură al Parlamentului European în România?

  • informează publicul despre Parlamentul European şi activitățile acestuia

- răspunde la cereri de informații legate de Parlamentul European și distribuie publicații și materiale de informare despre acesta
- asigură vizibilitatea activităților de comunicare dedicate cetățenilor organizate de Parlamentul European în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (Anul european, Ziua internațională a femeii, Premiul Saharov, Premiul filmului LUX).
- organizează dezbateri pe marginea politicilor europene și a rolului Parlamentului European în luarea deciziilor la nivel european. Cei interesați sunt invitaţi să adreseze întrebări şi să se angajeze în discuţii pe probleme europene cu invitaţii speciali - membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai autorităţilor locale si centrale, reprezentanţi mass-media, specialiști în afaceri europene etc.
- participă la evenimentele organizate de parteneri cu prezentări şi comunicări privind rezoluţiile Parlamentului European, cu materiale informative şi publicaţii despre Parlamentul European şi politicile Uniunii Europene.

Evenimente
  • sprijină acoperirea mediatică a dezbaterilor şi activităților Parlamentului European

- răspunde solicitărilor jurnaliștilor, pune la dispoziția acestora materiale de informare pentru presă, organizează conferințe de presă cu privire la temele prioritare care se află pe agenda Parlamentului, precum și seminarii de informare pentru jurnaliști privind rolul instituțional pe care-l exercită Parlamentul European în procesul de decizie. Biroul invită jurnaliști din presa locală şi națională să participe la sesiunile plenare ale Parlamentului European de la Strasbourg şi la seminarii tematice organizate la Bruxelles.

Presă
  • organizează activități de comunicare pentru tineri

- organizează dezbateri cu studenții pe marginea politicilor Uniunii Europene și a priorităților de comunicare ale acesteia
- organizează concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ca parte a programului EUROSCOLA al Parlamentului European
- asigură vizibilitatea evenimentelor dedicate tinerilor organizate de Parlamentul European în toate statele membre ale Uniunii Europene (Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, Zilele EUROSCOLA, Evenimentul Tinerilor Europeni EYE, ETC.)

UE și tinerii

Evenimentele de comunicare organizate de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România se bucură de participarea eurodeputaților și se desfășoară în parteneriat cu autorități naționale  si locale, cu universități și școli și cu reprezentanți ai societății civile (asociații, organizații nonguvernamentale etc).