skip to content
 
 
 

Calitatea vieții în atenția Parlamentului European

Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în colaborare cu Institutul European din Romania şi Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, a organizat dezbaterea cu titlul „Calitatea vieții în atenția Parlamentului European”.

Evenimentul, care a avut loc în data de 28 februarie 2014, s-a desfășurat în contextul campaniei instituționale de informare privind alegerilor europarlamentare din acest an, programate în România pe 25 mai, şi a dorit să sublinieze importanța participării cetățenilor la vot, precum și impactul pe care activitatea Parlamentului European (PE) îl are asupra unor domenii care definesc "Calitatea vieții" cetățenilor europeni, cum ar fi: protecția consumatorilor, protecția datelor personale, siguranța alimentară, sănătatea şi protecția mediului etc.

În cuvântul de deschidere al evenimentului, Mădălina Beatrice Mihalache, Șeful a.i. BIPE, a subliniat importanța alegerilor europene din 22-25 mai 2014, în urma cărora se va stabili direcția politicilor pentru viitorul mandat al PE. De asemenea, Șeful BIPE a punctat faptul că, în urma Tratatului de la Lisabona, în vigoare din ianuarie 2009, alegerile europene din luna mai reprezintă un moment istoric, deoarece noul PE va avea competențe extinse.

Prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, Directorul general al IER, a prezentat situația calității vieții la nivel european și problematica indicatorilor utilizați pentru cuantificarea acesteia. Directorul IER a amintit că Tratatul de la Lisabona oferă suportul legal pentru îmbunătățirea calității vieții, spre exemplu prin măsuri concrete de protecţie a mediului sau de combatere a sărăciei.

În continuare, dezbaterea a acoperit trei teme principale: Protecția consumatorului, Sănătate şi nutriție, Sănătatea europenilor: între UE și statele membre și Protecția mediului.

Mihail Meiu, Director al Direcției de Armonizare Europeană, Strategii, Asociații și Juridic, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, a oferit un exemplu mai puțin cunoscut de încălcare a drepturilor consumatorilor: vânzarea bazelor de date personale către bănci sau companii. O măsură de prevenire a unor astfel de situații este o mai bună informare a cetățenilor, a explicat Mihail Meiu.

Pe tema sănătății și a nutriției, Sonia Argint-Ionescu, prezentator TVR 1 al emisiunii Vreau să fiu sănătos!, a afirmat că preocuparea pentru un stil de viață sănătos trebuie să fie de interes general, principalele cauze ale îmbolnăvirii la nivel european fiind tutunul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și sedentarismul.

Jurnalistul Mihail Călin a atras atenția că, în ceea ce privește sănătatea cetățenilor, în România se înregistrează rate ridicate de mortalitate infantilă, dublă față de media europeană, cancer de col uterin și boli cardiace. Deşi există directiva privind asistența medicală transfrontalieră, prin care cetățenilor le este permis tratamentul și într-o țară străină, pentru o eficiență sporită se impune convergența sistemelor de sănătate ale statelor membre, a conchis Mihai Călin.

Pe tema protecției mediului, fostul europarlamentar Csibi Magor, Director al WWF Danube Carpathian Program Romania, a explicat necesitatea asigurării unui echilibru între mediu și economie printr-o planificare strategică pe termen lung.

Dezbaterea „Calitatea vieții în atenția Parlamentului European” a cuprins și discuții despre inițiativele cetățenești Right2Water, care solicită Comisiei Europene garantarea accesului la apă curată și salubrizare tuturor cetățenilor europeni, și One of us,  inițiativă pentru protecția juridică a dreptului la viață si a integrității fiecărei ființe umane din momentul concepției.

Galerie foto