skip to content
 
 
 

Liceul European al Anului

Colegiul Național „Ion Creangă” este câștigătorul finalei concursului Liceul European al Anului, competiție desfășurată la inițiativa Biroului de Informare al Parlamentului European în România (BIPE).

Echipa câștigătoare a acumulat 61 de puncte în cadrul etapei finale a competiției și va pleca într-o vizită de 3 zile la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Pe locul al II-lea s-a clasat echipa Colegiului Național „Sfântul Sava”, cu un total de 56 de puncte primite în finala competiției, iar fiecare membru a primit un eBook Reader. Locul al III-lea al concursului Liceul European al Anului a fost ocupat, în urma punctajului obținut în semifinală, de reprezentații Colegiului Național „Mihai Viteazul” care au primit câte un iPod Shuffle.

Echipa liceului „Ion Creangă” este formată din Andreea Anghel, Simona Dîrleci, Laura Merlan și Raluca Pironi și a fost coordonată de către profesorul Silvia Burcaș. Reprezentanții  Colegiului Național „Sfântul Sava”- Radu Manu, Ioana Puiu, Bianca Teodorescu și Horia Tiugan, au fost coordonați de către profesorul Constanța Năstase. Echipa liceului „Mihai Viteazul” a fost formată din elevii Cristina Burlacu, Maria Chițu, Teodor Dumitraș și Alexandru Popa, coordonați de către profesorul Codina Săvulescu.

Concursul Liceul European al Anului s-a bucurat și de susținerea cântăreței Giulia, care s-a alăturat campaniei de informare și a avut rolul de moderator al finalei competiției. Din juriul competiției au făcut parte Denise Theodoru – jurnalist Radio România, Gabriela Drăgan – Director General, Institutul European din România, Mărioara Ene - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.

În cadrul finalei, echipele au răspuns la întrebări cu un grad de dificultate progresiv și şi-au demonstrat abilitățile argumentative susținând importanţa participării la alegerile europarlamentare. Echipele au avut posibilitatea de a primi puncte suplimentare, promovându-se pe Facebook. Astfel, prin intermediul paginii de Facebook a BIPE, echipele au putut acumula voturi, cea mai populară primind un avantaj de 5 puncte în confruntarea față în față.

Concursul Liceul European al Anului face parte dintr-o campanie - pilot  de informare a tinerilor, ce vizează promovarea cunoștințelor privind Uniunea Europeană și activitatea Parlamentului European, precum și a importanței participării generației tinere la alegerile europarlamentare.

 

În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează concursul Liceul European al Anului, dedicat elevilor de liceu din București.

Competiția face parte dintr-o campanie pilot, al cărei obiectiv este  informarea tinerilor cu privire la activitățile desfășurate de Parlamentul European și impulsionarea  lor de a se implica în procesul de vot la viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, în 2014. Tinerii vor putea afla care sunt avantajele de care beneficiază în urma proiectelor şi programelor implementate sau susţinute de PE, cât și importanţa rolului lor în alegerile ce vor urma.

Campania a început cu realizarea unui ghid, "Parlamentul Eurpean în acţiune!", special dezvoltat pentru tineri, folosind un limbaj apropiat lor și care conține informații specifice și detaliate cu privire la Parlamentul European, modul în care acesta funcționează, proiectele și inițiativele în care a fost implicat și impactul pe care îl are asupra deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene.

În competiție au fost fi invitate să participe 8 dintre cele mai bune licee din București, selectate în funcție de media de la admitere și de cea de la bacalaureat. Fiecare liceu este reprezentat de către o echipă formată din 4 elevi, coordonată de un profesor. Membrii echipei vor fi selectați de către profesorul coordonator.

Concursul Liceul European al Anului este o competiție de tip întrebare-răspuns, prin care vor fi testate cunoștințele tinerilor cu privire la Parlamentul European și la Uniunea Europeană. În competiție au fost invitate să participe 8 dintre cele mai bune licee din București, selectate în funcție de media de la admitere și de cea de la bacalaureat. Fiecare liceu este reprezentat de către o echipă formată din 4 elevi, coordonată de un profesor. Membrii echipei vor fi selectați de către profesorul coordonator.

Liceele participante:

  • Colegiul Național "Sfântul Sava",
  • Colegiul Național "Mihai Viteazul",
  • Colegiul Național "Gheorghe Lazăr",
  • Colegiul Național Bilingv "George Coșbuc",
  • Colegiul Național "Grigore Moisil",
  • Colegiul Național "Ion Creangă",
  • Colegiul Național "Cantemir Vodă" și
  • Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

Prima etapă preliminară a concursului se va desfășura pe 24 octombrie, când se vor confrunta Colegiul Național “Mihai Viteazul” și Colegiul Național “Grigore Moisil”, urmată de cea dintre Colegiul Național “Cantemir Vodă” și Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, ce va avea loc pe 25 octombrie. Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” va avea ca oponent Colegiul Național “Sfântul Sava” pe 31 octombrie, urmată de confruntarea dintre Colegiul Bilingv “George Coșbuc” și Colegiul Național “Ion Creangă”.

Echipele vor răspunde la întrebări specifice cu un grad de dificultate progresiv, pentru ca în semifinală și finală să își argumenteze punctul de vedere cu privire la diferite politici și inițiative ale Parlamentului European, într-o probă suplimentară.

Pentru a încuraja spiritul competitiv și pentru a implica cât mai mulţi tineri, concursul include şi o componentă de Facebook. În cadrul acesteia, echipele calificate în semifinală și finală vor putea primi puncte suplimentare promovându-se pe rețeaua de socializare, prin intermediul paginii Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Proba de argumentare va fi notată de către un juriul de specialitate, care va valida și răspunsurile acordate de concurenți în cadrul celorlate probe. Acesta este format din Denise Theodoru - jurnalist, Gabriela Drăgan – Director General al Institutului European din România, Mărioara Ene - Responsabil Vizite de studiu, Asistenți Comenius și Școli Gazdă din cadrul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Echipa câștigătoare a concursului Liceul European al Anului va vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles, unde liceeni vor avea ocazia să vadă cum funcționează una dintre cele mai importante instituții europene. De asemenea, echipa clasată pe locul al II-lea va fi premiată cu câte un eBook Reader Kindle, iar cea care va ocupa locul al III-lea, cu câte un iPod Shuffle.