skip to content
 
 
 

Promovarea egalităţii de gen în domeniile media şi TIC

09/03/2018
 .
Ziua femeii
Ziua femeii 2018

Vineri, 9 martie 2018, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat la București evenimentul "Promovarea egalității de gen în domeniile media și TIC", pornind de la studiul și raportul privind egalitatea de gen în sectorul media din UE, elaborat de Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European și concentrându-se asupra situației din România.

Dezbaterea s-a bucurat de prezenţa doamnelor deputat Maria Gabriela Zoană (S&D) și Claudia Țapardel (S&D), alături de doamna Grațiela Drăghici, Şeful Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, Conf. univ. prof. dr. Oana Băluță, Facultatea de Jurnalism și Comunicare, Universitatea din București, doamnele Dana Deac și Andreea-Vichi Marin, jurnaliste, și doamna Monica Muntean, fondator al hub-ului IT "Girls Who Code". Dezbaterea a fost moderată de doamna Denise Theodoru, jurnalist specializat în afaceri europene.

Evenimentul, care a marcat Ziua internațională a femeii, a oferit participanților posibilitatea de a analiza, împreună cu membrii panelului,  dispoziții legislative privind egalitatea de gen, programe care încurajează femeile să urmeze o carieră în domeniile media sau IT, soluții posibile pentru provocările cu care se confruntă, dar şi ocazia de a cunoaște exemple feminine de succes care activează în aceste domenii.

Luând în considerare continua schimbare a domeniului media, digitalizarea rapidă și tehnologizarea accelerată, participanții au explorat aceste evoluții din perspectiva egalității de gen. Dezbaterea s-a referit atât la aspecte pe termen lung, cum ar fi diferența de remunerare între femei și bărbați sau discriminarea de gen, cât și identificarea soluțiilor pentru probleme relativ recente, cum ar fi dinamica inegalității de gen în cadrul platformelor digitale. S-a constatat, totuşi,  că în ultimii ani s-a înregistrat o creştere în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în cele două domenii, începând cu nivelurile de bază, până la cele de management, nu numai în Uniunea Europeană, dar şi în România. Pentru a încuraja această implicare, participanții au considerat necesar să depună eforturi suplimentare, dincolo de această dezbatere, pentru a elabora recomandări în vederea îmbunătățirii normelor în vigoare.

"Este esențial ca sfera publică să instituie politici și legislații care să încurajeze femeile să opteze pentru o carieră în domeniul IT, deoarece devine clar că prezența lor este din ce în ce mai necesară", a spus Maria Gabriela Zoană (S&D). Deputatul european Claudia Țapardel (S&D) a adăugat că "Atunci când vorbim despre soluționarea problemelor, este indicat ca domeniul public să coopereze atât cu mediul privat, cât şi cu cel academic. Mai mult, mass-media are un rol central în informarea societății în legătură cu egalitatea de gen".

Pagini utile

Studiul și raportul privind egalitatea de gen în sectorul media din UE, elaborate de Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European.