skip to content
 
 
 

Stoparea evitării plății impozitelor pe profit

08/06/2016

Parlament European salută propunerea Comisiei Europene de directivă privind combaterea evitării plății impozitelor.

În rezoluția votată miercuri, deputații europeni au cerut limite mai stricte pentru deducerile din plata dobânzii și reguli mai drastice privind veniturile din străinătate. Ei au cerut și mai multă transparență din partea fondurilor și fundațiilor, reguli comune pentru reducerile fiscale de tip ”patent” pentru câștigurile din drepturi de proprietate intelectuală, precum și o listă neagră a UE pentru paradisele fiscale și sancțiuni împotriva jurisdicțiilor care nu cooperează.

Directiva privind evitarea plății impozitelor reflectă planul de acțiune al OECD pentru a limita erodarea bazei de impozitare și mutarea profitului (BEPS), urmând recomandările Parlamentului din noiembrie (raportul TAXE1) și decembrie (recomandări legale elaborate de raportorii Parlamentului Dodds și Niedermayer) anul trecut.

Propunerea se bazează pe principiul conform căruia taxele trebuie plătite acolo unde se face profitul și include măsurile obligatorii din punct de vedere legal pentru a bloca metodele cele mai utilizate de companii pentru a evita plata taxelor. Textul propune și definiții comune pentru termeni cum ar fi ”rezidență permanentă”, ”paradis fiscal”, ”substanța minimă economică”, ”prețurile de transfer”, ”costuri pentru drepturi de autor”, ”patente”, ”companii de tip cutie poștală” și alți termeni care au fost până acum deschiși pentru interpretări.

Clauza privind transferurile

Deputații sunt mai ambițioși decât Comisia în ceea ce privește ”regula transferului” pentru câștigurile taxate într-o țară din afara UE și apoi transferate către un stat membru UE. Acest așa-numit ”venit din străinătate” este adesea exceptat de la taxare, pentru a evita dubla impozitare. Deputații sunt în favoarea stabilirii unei rate minime de 15%, de exemplu dacă venitul a fost taxat la o rată mai mică în afara UE, atunci trebuie plătită diferența.

Printre alte recomandări se regăsesc și următoarele:

  • limitarea deductibilității costurilor excesive de împrumut la până la 20% din câștigurile contribuabililor sau până la suma de 2 mil euro, oricare este mai mare
  • elaborarea unei ”liste negre” exhaustive a paradiselor fiscale, inclusiv țările din UE, completată de o listă cu sancțiuni pentru jurisdicțiile care nu cooperează și cu instituțiile financiare care operează în paradisele fiscale
  • interzicerea utilizării companiilor de tip cutie poștală
  • introducerea rapidă a unei baze consolidate comune pentru impozitul pe profit
  • creșterea transparenței fondurilor și fundațiilor
  • introducerea unei metode comune de calcul a ratei efective pentru impozitul pe profit în fiecare stat membru, pentru a permite comparații în UE
  • un mecanism de rezolvare a conflictelor transfrontaliere în domeniul fiscal, cu reguli și calendare mai clare, urmând a fi introdus până în ianuarie 2017
  • crearea unui număr armonizat, comun pentru identificarea contribuabililor europeni care să fie baza pentru schimbul automat de informații între administrațiile fiscale din statele membre.

Ce urmează

Această propunere este pentru o directivă a Consiliului, asupra căreia statele membre trebuie să fie de acord în unanimitate.