skip to content
 
 
 

Agenda PE în săptămâna 5 - 9 februarie 2018

Săptămâna viitoare, în perioada 5 - 8 februarie, Parlamentul European va fi în sesiune. Găsiți în această pagină cele mai importante subiecte aflate pe agenda deputaților.

02/02/2018
Sesiune
Sesiune

Statul de drept în România. Miercuri, deputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia actuala reformă a sistemului de justiție din România și posibila amenințare la adresa statului de drept. Dezbaterea va fi transmisă în direct prin intermediul paginii de Facebook a Biroului de Informare a Parlamentului European în România (ora exactă va fi confirmată în cursul săptămânii viitoare).

Cumpărături online fără frontiere. Cumpărătorii online vor beneficia de un acces transfrontalier extins la produse, rezervări de hoteluri, de mașini sau la concerte, în conformitate cu noile reguli care vor fi dezbătute luni și supuse votului marți. Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe cumpărătorii online dintr-un alt stat UE ca și pe cei din propria ţară, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare.

Alegeri 2019 / Spitzenkandidaten. Parlamentul European ar trebui să se reducă de la 751 la 705 membri după retragerea Marii Britanii din UE. Deputații vor vota și o propunere privind crearea unor liste electorale ”transnaționale”, pentru întregul teritoriu UE, conform unei inițiative legislative care urmează să fie dezbătută și votată miercuri.  Într-o altă rezoluție, Parlamentul declară că este gata să respingă orice candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, care nu este numit "candidat principal" (Spitzenkandidat) înainte de alegerile europene din 2019.

Sistemul de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Deputații vor vota marţi asupra unei legi care își propune să întărească reducerile de emisii de gaze cu efect de seră prin intermediul sistemului de comercializare a emisiilor în UE (ETS), pentru a începe punerea în aplicare a acordului de la Paris. Pentru a promova inovația în vederea reducerii cantităţii de carbon, propunerea legislativă creează un ”fond de modernizare” care să ajute sistemele energetice din statele UE cu venituri mai mici și un ”fond de inovații” care să susţină energia regenerabilă, captarea și depozitarea carbonului și proiectele inovatoare în aceste domenii.

Dezbaterea despre viitorul Europei cu premierul croat Andrej Plenković. Marți dimineață, primul ministru al Croaţiei, Andrej Plenković, va dezbate viitorul Europei alături de deputații europeni. Acesta este al doilea lider al unui stat membru UE care va dezbate viitorul Europei cu deputații europeni. Un punct de presă al președintelui PE, Antonio Tajani și al premierului Plenković este programat pentru ora 13.00 (ora României).

Drepturile omului în Turcia / atacul în Siria. Atacul militar turc în enclava aflată sub controlul Kurd din Afrin (Siria) va fi dezbătut marți. Deputații europeni sunt, de asemenea, hotărâți să denunțe sute de arestări din partea guvernului turc în încercarea de a cenzura criticile asupra operațiunilor sale militare. O rezoluție privind situația drepturilor omului în Turcia va fi votată joi.

Mario Draghi / BCE. Deputații europeni sunt preocupați de modul în care prelungirea programului de cumpărare a activelor bancare de către BCE ar putea afecta deponenții și echilibrul financiar al sistemelor de pensii și de asigurări. Aceștia vor discuta aceste preocupări într-o dezbatere cu președintele BCE, Mario Draghi, luni seara. Amenințările cibernetice și consecințele Brexit-ului ar putea fi, de asemenea, dezbătute în cadrul întâlnirii.

Comisia specială pentru pesticide. Mandatul unei comisii speciale pentru revizuirea procedurii de autorizare a pesticidelor în UE va fi votat marți; compoziția sa nominală va fi votată joi. Comisia specială a fost creată ca răspuns la preocupările ridicate de evaluarea riscului pentru erbicidul glifosat. Statele membre ale UE au reînnoit licența de comercializare a glifosatului pentru o perioadă de cinci ani, în luna noiembrie a anului trecut.

Agenda președintelui. Marți dimineață, președintele Tajani va organiza o întâlnire bilaterală cu premierul croat Plenković înaintea dezbaterii privind viitorul Europei.

Briefing pentru presă înaintea sesiunii. Serviciul de presă al Parlamentului va organiza luni, la ora 17.30 (ora României), un briefing de presă (Sala de conferințe de presă Daphne Caruana Galizia, Strasbourg).

Pagini utile

Agenda săptămânii și programul fiecărei zile

Briefing: subiectele sesiunii, explicate pe larg

Programul transmisiunilor LIVE prin EPTV