skip to content
 
 
 

Agenda PE în săptămâna 15 - 19 ianuarie 2018

12/01/2018
Sesiune ianuarie 2018
Sesiune ianuarie 2018

Săptămâna viitoare, în perioada 15 - 18 ianuarie, Parlamentul European va fi în sesiune. Găsiți în această pagină cele mai importante subiecte aflate pe agenda deputaților.

Dezbatere despre viitorul Europei. Premierul Republicii Irlanda (Taoiseach), Leo Varadkar, va dezbate viitorul Europei cu deputații europeni, miercuri dimineață. Aceasta este prima dintr-o serie de dezbateri între șefii de stat sau de guvern și deputați privind viitorul Uniunii Europene. Un punct de presă al președintelui PE, Antonio Tajani și al premierului Varadkar este programat pentru ora 13.30 (ora României).

Summitul UE și Brexit. Deputații europeni vor dezbate marți dimineață rezultatele întâlnirii din 14-15 decembrie de la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și îşi vor exprima pozițiile cu privire la negocierile privind Brexit, migrația, cooperarea în domeniul apărării și reforma zonei euro.

Președinția UE în exercițiu. Primul ministru al Bulgariei, Boyko Borissov, va prezenta deputaților în Parlamentul European următoarele priorități ale Președinției Consiliului UE. Acestea includ securitatea și stabilitatea, economia digitală și perspectiva europeană și conectivitatea Balcanilor de Vest. O conferință de presă a președintelui PE, Antonio Tajani și a premierului Borissov este programată pentru ora 13.45 (ora României). Cu o zi înainte, în dimineața zilei de marți, deputații europeni vor evalua progresele realizate de președinția estoniană din ultimele șase luni.

Energie mai curată. Consumul de energie va trebui redus cu 40% până în 2030, față de nivelurile din 2005, conform proiectelor de legi privind eficiența energetică, energiile regenerabile și guvernanța Uniunii Energetice, care vor fi dezbătute luni. Ponderea surselor regenerabile, mai curate, va trebui să crească de la 27% la 35%. Un vot privind începerea sau nu a negocierilor cu miniștrii va avea loc miercuri.

Propagandă rusă în UE. Impactul propagandei rusești asupra țărilor UE și presupusele sale încercări de a influența alegerile în unele țări ale UE prin dezinformare vor fi dezbătute de deputații europeni în timpul unei dezbateri de actualitate miercuri după-amiază.

Controlul UE asupra exporturilor. Pentru a preveni spionarea cetățenilor de către regimurile totalitare, o extindere a controalelor UE privind exportul instrumentelor de supraveghere cibernetică va fi dezbătută marți și va fi votată miercuri. Acestea pot fi dispozitivele de interceptare a telefoanelor mobile, cele pentru accesarea computerelor, spargerea parolelor sau pentru identificarea utilizatorilor de internet care ar putea fi folosite pentru a încălca drepturile omului. Revizuirea măsurilor tehnice piscicole. Parlamentul va vota reguli europene comune privind perioada, modalitatea şi locurile unde o persoană poate pescui în UE (marţi). Noua legislație ar trebui să stabilească măsuri comune privind uneltele și metodele de pescuit, precum și speciile autorizate din toate apele din UE. De asemenea, ar propune restricții cu privire la propunerile Comisiei de a permite utilizarea unor metode inovatoare în întreaga UE, cum ar fi pescuitul cu impulsuri electrice (folosit pentru a împinge peștele la suprafață, uneori utilizat în pescuitul cu traule).

Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani va avea întâlniri bilaterale cu prim-ministrul estonian, Juri Ratas (marți dimineață), cu premierul bulgar Boiko Borissov și cu prim-ministrul Republicii Irlanda, Leo Varadkar (miercuri).