skip to content
 
 
 

Agenda PE în săptămâna 25 iunie - 01 iulie 2018

25/06/2018

Principalele teme din agenda Parlamentului European pentru săptămâna 25 iunie – 1 iulie.

Consiliul European. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va adresa liderilor UE, în cadrul Summit-ului, de la ora 16:00 (ora României), asupra principalelor teme de discuție din cadrul Summit-ului, şi anume migrație, securitate și apărare, probleme economice și bugetare, precum și Brexit. Ulterior se va organiza o conferință de presă la ora 17:00. (joi)

Ungaria/ respectarea valorilor UE. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne va vota dacă va propune ca miniștrii UE să activeze așa-numitul mecanism al Articolului 7 împotriva unui stat membru pentru prima dată, din cauza unui risc de încălcare gravă a valorilor UE. Articolul 7 al Tratatului UE prevede o procedură de aplicare a valorilor UE și poate ajunge până la impunerea de sancțiuni, inclusiv suspendarea drepturilor de vot. (luni)

Facebook/Cambridge Analytica. Ca urmare a întâlnirii dintre fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și conducerea politică a Parlamentului din 22 mai 2018, deputații europeni vor organiza o a doua audiere publică cu reprezentanții Facebook (prima audiere având loc la 4 iunie), pentru a asigura protecția datelor și prevenirea utilizării ilegale a acestora. (luni)

Asistență umanitară.  Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne este pregătită să solicite clarificări suplimentare cu privire la aplicarea Directivei UE de Facilitare. Această directivă prevede sancțiuni împotriva oricărei persoane care acordă asistenţă persoanelor care pătrund ilegal sau se găsesc cu ședere ilegală în UE - pentru a se asigura că actele de asistenţă umanitară acordate migranţilor și solicitanților de azil nu sunt criminalizate. (luni)

Relațiile UE - SUA. După recentele decizii unilaterale luate de către administrația americană de a se retrage din diverse acorduri și organizații internaționale, deputații europeni din cadrul Comisiei pentru afaceri externe, vor evalua starea relațiilor UE - SUA, în special, politica „America în primul rând" și dezacordurile privind comerțul, acordul cu Iran, și procesul de pacificare a Orientului Mijlociu. Deputații europeni își doresc relații puternice între UE și SUA, acestea reprezentând coloana vertebrală a stabilității globale. (joi)

Conferință la nivel înalt privind patrimoniul cultural. Pentru a evidenția importanţa și diversitatea culturii Europene, Parlamentul European organizează o conferință pe tema "Patrimoniul cultural în Europa: legătura dintre trecut și viitor". Liderii politici, factorii de decizie politică, artiștii din diferite domenii și părțile interesate vor dezbate provocările cu care se confruntă acest sector. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele CE, Jean-Claude Juncker, vor deschide acest eveniment. (marți)

Adunarea EURONEST.  Adunarea Parlamentară EURONEST va reuni europarlamentari și deputați naționali din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova și Ucraina pentru a dezbate asupra luptei împotriva corupției și a spălării banilor, urmând să adopte rezoluții privind securitatea regională, investițiile străine directe, eficientizare energetică și modalitățile de combatere a muncii nedeclarate. (marți și miercuri)

Pregătirea sesiunii plenare. Grupurile politice se vor pregăti pentru ultima sesiune plenară înainte de vacanța de vară, concentrându-se pe dezbateri privind rezultatul Summit-ului UE din 28-29 iunie și discuții cu prim-ministrul austriac, Sebastian Kurz, în legătură cu agenda Austriei pentru Președinția Consiliului. De asemenea, vor continua dezbaterile despre Viitorul Europei cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki. În plus, deputații europeni urmează să voteze asupra unei decizii de a începe, alături de miniștrii UE, negocierea reformei drepturilor de autor și a unui mandat de negociere asupra condițiilor de muncă pentru șoferii angajați în transportul transfrontalier, implicând de asemenea și voturile finale privind legea electorală a UE și industria europeană de apărare.