skip to content
banner Charlemagne youth prize 2019
banner Charlemagne youth prize 2019
 

Premiul Charlemagne 2019

Cea de-a douăsprezecea ediție a concursului Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni și-a desemnat proiectul câștigător în România: "ISWinT - International Student Week in Timișoara” (Săptămâna Internațională a Studenţilor în Timișoara).

Activităţile sunt susținute de Liga AC (Liga Studenţilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare), organizaţie studenţească a Facultăţii de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Politehnice Timişoara, prin proiectul „ISWinT”. Proiectul, înscris de Laura Vasilie (România), este cel mai vechi, dar şi cel mai mare festival al Ligii AC din Timişoara. Conceptul a fost creat în anul 1994, pornind de la ideile indrăzneţe ale unor studenţi entuziaşti care au crezut în unitate, multiculturalitate şi prietenie între popoare.

ISWinT este un proiect care, anual, este menit să folosească educația non-formală ca o unealtă prin care să încurajeze studenții participanți spre o implicare mai activă și mai responsabilă în societate. Ediția anului 2018 are tema ReThink!, participanții fiind încurajați să se implice activ în societate, prin reconsiderarea modului în care privesc lumea. În cadrul proiectului s-au desfășurat 13 ateliere de formare, din care direcțiile a opt ateliere s-au bazat pe Obiectivele Europene pentru Tineret, rezultate în urma procesului de Dialog Structurat cu Tinerii din perioada 2017-2018.

 

ISWinT a devenit, pe parcursul edițiilor, una din cele mai importante mobilități de studenți, la nivel internațional. Fiecare ediție se bucură de noi studenți, viziuni și culturi care pot defini și dezvolta viitoarea societate. Mai multe detalii despre Proiectul "ISWinT".

 

Pe locurile 2 și 3 s-au clasat următoarele proiecte:

 

Model European Union Iasi 2018 - Model Uniunea Europeană Iași este un proiect organizat pe bază de voluntariat de către membrii Asociației Studenților de Drept. Evenimentul a simulat procesul legislativ al instituțiilor UE și a facilitat interacțiunea activă între tineri și oficiali din UE și România. 

Proiectul a reunit 70 de tineri din întreaga lume într-un cadru organizat în conformitate cu structura instituțională a UE, cu privire la activitatea legislativă caracteristică și pentru a le conferi experiența de a lucra fie ca ministru în cadrul Consiliului UE, fie ca membru al Parlamentului European. Participanții au avut ocazia să își dezvolte aptitudinile practice și să promoveze valorile europene, integrând în același timp elementele unui dialog structurat ca modalitate de rezolvare și dezbatere a inițiativelor și problemelor în societate.

Mai multe despre proiect

 

Eurosfat Forum - EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politici europene, care are loc în România din 2013. Acesta constituie platforma oportună pentru a iniția un proces de reflecție asupra celor mai relevante subiecte europene. Evenimentul urmărește să reunească înalți oficiali, comisari europeni, membri ai Parlamentului European și ai României, politicieni de renume, experți, cercetători, reprezentanți ai mediului academic, jurnaliști, oameni de afaceri și cetățeni interesați din România și de peste hotare, cu scopul de a dezbate la nivel înalt aspecte cheie ale agendei europene. EUROSFAT se află sub înaltul patronaj al instituțiilor europene și beneficiază de parteneriate stabile cu importante instituții din România și din Europa, companii private și reprezentanți ai societății civile.

 

Ediția Eurosfat 2018 a binevenit peste 350 de participanți, a regrupat 66 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 9 teme majore: viitorul Europei, combaterea dezinformării, Politica Agricolă Comună și generația tinerilor fermieri, securitatea cibernetică, zona euro, Brexit, sistemul de sănătate, democrația și statul de drept, viitorul sistemului energetic și digitalizarea, Europa socială, precum și un eveniment cultural dedicat regiunii Mării Negre, în prezența directorului, printr-o video-expoziție unică.

 .
 

Informaţii suplimentare

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni
Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen
 .
 
 .

Ediţii anterioare

Premiul Charlemagne 2018
Premiul Charlemagne 2017
Premiul Charlemagne 2016
Premiul Charlemagne 2015
Premiul Charlemagne 2014
Premiul Charlemagne 2013